Ook NIBC Direct verlaagt rente op spaarrekening

© Pat Verebruggen
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

NIBC Direct, een van de snelste groeiers op de Belgische spaarmarkt, verlaagt de basisrente op haar spaar- en getrouwheidsrekening met 20 basispunten.

NIBC Direct, een van de snelste groeiers op de Belgische spaarmarkt, verlaagt de basisrente op haar spaar- en getrouwheidsrekening met 20 basispunten.

Daarmee toont de bank dat ze niet te allen prijze het hoogste rendement op de markt wil bieden. “Klantentevredenheid is minstens even belangrijk”, luidt het.

NIBC Direct slaagde erin op een jaar tijd 21.000 Belgen als klant binnen te halen, goed voor een totaal aan spaardeposito’s van 600 miljoen euro. De bank startte zijn activiteiten in België eind 2011 met een stuntrente van 3 procent. Intussen biedt ze 2,1 procent op de gewone spaarrekening en 2,45 procent op de getrouwheidsrekening. De internetbank volgt daarmee de trend van renteverlagingen die ingezet werd door de grootbanken.

Volgens Dirk Dewulf, directeur van NIBC Direct België, heeft het succes niet enkel met de hoge rente te maken: “We focussen heel hard op de klantenrelatie en -tevredenheid. Wij maken er een erezaak van telefoontjes en mails heel snel te beantwoorden. Op internetreviews scoren we goed, en dat is heel belangrijk als je nieuwe klanten wilt overtuigen.”

Dat banken als NIBC Direct scherpe tarieven kunnen bieden, heeft alles te maken met hun businessmodel: een internetspaarbank met een lichte structuur en lage kosten. “De organisatie is heel flexibel”, zegt Dewulf. “Op dit moment werken we met een 25-tal personen, maar dat is enkel omdat de eerste maanden van het jaar cruciaal zijn voor een spaarbank. Binnen een paar maanden vallen we terug op de helft van de bezetting, terwijl we tegen het einde van het jaar weer aan 25 à 30 zullen zitten. Uiteraard kunnen we dat maar omdat we sterk ondersteund worden vanuit Nederland en bepaalde activiteiten uitbesteed zijn.”

NIBC Direct België overweegt dit jaar enkele nieuwe producten te lanceren. Zeker geen woonkredieten: “In België is de transparantie van die producten te klein om ze online te kunnen verkopen”, beseft Dewulf. “We kijken in de richting van bijkomende spaarproducten. Maar de fiscaliteit werkt remmend. Je valt al snel in de schijf van 25 procent roerende voorheffing. Dat er zo veel geld op de spaarrekeningen staat, is vooral te wijten aan de hoge fiscaliteit. Wij gaan ervan uit dat dit bedrag in de loop van 2013 nog zal stijgen.”

Lees een portret van de spaar- en zakenbankactiviteit van NIBC in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content