Ook KBC zet de stap naar een digitale toekomst

© belga

De bank-verzekeraar KBC investeert de komende jaren 1,5 miljard euro extra om de digitalisering te versnellen

KBC houdt woensdag zijn investor day in Dublin. Die locatie is niet toevallig gekozen. KBC Bank Ireland is in de groep de digitale voorloper. De bank heeft geen uitgebreid kantorennetwerk en focust op een mobiel aanbod. Sinds februari is Ierland een van de zes kernmarkten van KBC.

“Op al onze kernmarkten worden we geconfronteerd met veranderende verwachtingen van de klanten, nieuwe technologieën en digitalisering, en toenemende concurrentie”, zegt CEO Johan Thijs. “Daarom investeren we tussen 2017 en eind 2020 anderhalf miljard euro extra in de digitale transformatie.”

Volledig digitaliseren

De voorbije jaren investeerden banken vooral in onlinebankieren en in apps die de klant het leven moesten vergemakkelijken. KBC wil nu ook zijn interne processen volledig digitaliseren. Dat moet de bank toelaten voortaan al haar producten en diensten te ontwerpen voor de digitale wereld van de toekomst.

“We gaan een IT-systeem met een open architectuur ontwerpen, zodat we kunnen samenwerken met fintechbedrijven en andere spelers”, zegt Erik Luts, chief innovation officer van KBC Groep. “We zullen ook meer innovatieve ideeën en toepassingen binnen de groep uitwisselen en kopiëren.”

De investeringen in een versnelde digitalisering moeten KBC meer fee- en commissie-inkomsten opleveren. Thijs: “Een gediversifieerde inkomstenbasis wordt steeds belangrijker. Via de digitale kanalen willen we onder meer onze verzekerings- en vermogensbeheeractiviteiten verder uitbouwen, en partnerschappen sluiten met fintechbedrijven en zelfs sectorgenoten.”

Vorig jaar kondigde ING een vergelijkbare investering in een doorgedreven digitalisering aan. De Nederlandse bank legde toen de klemtoon op de efficiëntiewinst die daarmee gepaard ging. KBC heeft het vooral over de extra inkomsten en de klantentevredenheid die de operatie moet opbrengen.

Buffer

KBC maakte ook bekend dat de groep mikt op een kernkapitaalratio van 16,6 procent. Momenteel bedraagt die 15,2 procent. Maar KBC vreest dat daar onder Bazel IV 1 procentpunt afgaat. Risico’s zouden meer op een gestandaardiseerde manier worden berekend, terwijl KBC nu interne modellen gebruikt. Die resulteren in een lagere risicoweging. Bovendien wil KBC een bijkomende buffer van maximaal 2 procentpunt kernkapitaal aanhouden voor eventuele fusies en overnames.

Thijs bevestigde ook het voornemen van KBC om minstens de helft van de geconsolideerde winst uit te keren. Daarbij wordt elk jaar in november een interim-dividend van 1 euro per aandeel betaald als voorschot op het totale dividend.

Partner Content