Ook Italië moet Dexia zorgen baren

30/06/11 om 10:15 - Bijgewerkt om 10:15

Bron: Trends

Van alle niet-Griekse banken is Dexia, in verhouding tot het kernkapitaal, de bank met de grootste blootstelling aan Griekenland. Maar als Italië in het vizier komt, dreigt een echte ramp.

Ook Italië moet Dexia zorgen baren

De Italiaanse bankaandelen hebben zich de voorbije dagen enigszins hersteld maar eind vorige week donderden ze in een hels tempo naar beneden. Het ratingbureau Moody's had immers aangegeven een verlaging van de kredietwaardigheid van Italië en van achttien Italiaanse banken te overwegen.

Als na Griekenland ook Italië in het vizier van de markten zou komen, zou dat weeral geen goed nieuws zijn voor Dexia. De Frans-Belgische bank is al de niet-Griekse bank met het meeste Grieks overheidspapier in portefeuille (in verhouding tot zijn Tier 1-kernkapitaal). Die kapitaalbuffers staan bovendien onder druk door de waardevermindering van 3,6 miljard euro die Dexia slikt op de versnelde afbouw van zijn balans.

Ook in Italië is Dexia de bank die de meeste risico's loopt. Dexia bezit voor 15,6 miljard euro Italiaans overheidspapier, en de volledige risicoblootstelling op het land loopt op boven de 50 miljard euro. Dat heeft natuurlijk te maken met de aanwezigheid van het Dexia-filiaal Crediop in Italië. Die bank moet Dexia conform zijn herstructureringsplan verkopen voor eind 2012. In de gegeven omstandigheden is een verkoop van een Italiaanse bank echter onbegonnen werk, tenzij Dexia bereid zou zijn een nieuw, bijkomend verlies te slikken.

Dexia is zich bewust van de ernst van de situatie. Goede bronnen bevestigen ons dat de bank zich de voorbije weken uit verschillende, grotere kredietdossiers terugtrok. In sommige gevallen doet ze niet eens een voorstel meer. De bank is er duidelijk alles aan gedaan om haar afhankelijkheid van kortetermijnfinanciering en de interbankenmarkt tot een minimum te beperken.

Lees een analyse van de Europese schuldenproblematiek en de mogelijke gevolgen voor Dexia in Trends van deze week.

Lees meer over:

Onze partners