‘Onze Belgische fabrieken staan in Europa aan de top’

. © Emy Elleboog
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

België is een belangrijke schakel in het internationale netwerk van Cargill. De Amerikaanse landbouwreus heeft niet alleen acht vestigingen in ons land, maar ook diverse Belgen in topfuncties. Sabine Sagaert is een van hen. Zij leidt sinds begin november de Europese divisie eetbare oliën en vetten.

Via roestvrij stalen buizen op een brug in Izegem steekt eetbare olie het kanaal van Gent naar Roeselare over. Van de raffinage op de ene oever vloeit ze naar de bottellijnen aan de andere kant van het kanaal. Sabine Sagaert (51) loopt nog wat onwennig over de bedrijfsterreinen van Cargill. “Het is allemaal nog nieuw voor mij”, lacht ze. “Ik ben nog aan het overschakelen. Ik werk me volop in de divisie oliën en vetten in.”

Sabine Sagaert is sinds 2011 aan de slag bij de Amerikaanse landbouwreus. In haar nieuwe functie staat ze aan het hoofd van een afdeling met dertien fabrieken en 1200 werknemers in Europa, Rusland inbegrepen. Met ruim 250 werknemers is Izegem een van de grootste fabrieken. “Ze draait uitstekend”, zegt Sagaert.

‘We bouwen in Izegem voor 36 miljoen euro nieuwe installaties’

“We hebben al veel geïnvesteerd en we blijven dat doen. We zijn voor 36 miljoen euro nieuwe installaties aan het bouwen. Hier ligt de focus op niches. We maken weinig volumeproducten in Izegem. De fabriek is gespecialiseerd in een breed gamma van speciale oliën. We maken 300 producten. Daarvoor werken we ook nauw samen met ons O&O-centrum in Vilvoorde. Het is een troef dat we in België zo veel experts in oliën en vetten hebben. De productie is complex. We vertrekken van negen basisoliën, waaronder zonnebloemolie, kokosnoot, palmboom, raapzaad en sojaolie. Die worden vervolgens al dan niet vermengd.”

Marktleider in Europa

Het merendeel van de productie is bestemd voor de voedingsindustrie en wordt gebruikt in chocoladetoepassingen, sauzen, babyvoeding en dierenvoer. De fabriek maakt ook oliën voor waskaarsen, deklagen voor textiel, de productie van papier en rubber. Klanten noemt Cargill niet. In België heeft het een eigen merk van frituurvet, Risso. Maar de kernactiviteit is productie voor merkfabrikanten en huismerken van winkelketens. “We zijn marktleider in Europa, een groeimarkt.”

Tussen 2015 en einde oktober stond Sagaert twee jaar aan het hoofd van de mouterijdivisie in Herent. De Amerikaanse landbouwreus telt ruim 1000 werknemers in België, verspreid over acht vestigingen. In Mechelen bevindt zich het hoofdkantoor voor voedingsingrediënten voor Afrika, Europa en het Midden-Oosten. In fabrieken in de Antwerpse en de Gentse haven worden granen en oliezaden opgeslagen en geperst.

‘We zijn marktleider in Europa, een groeimarkt’

In de Gentse haven staat ook een fabriek voor de productie van biodiesel. In Moeskroen staat een nieuwe chocoladefabriek, de op een na grootste producent van dekchocolade in Europa. In Vilvoorde werken 150 wetenschappers en technologie-experts in het tweede belangrijkste O&O-centrum van de landbouwreus in de wereld.

Door die belangrijke aanwezigheid in ons land hebben wel meer Belgen hoge functies bij Cargill. Cis Van Doninck is de CFO voor de afdeling voedingsingrediënten, Lieve Beyen is de verkoopdirecteur voor de moutactiviteiten. Frank Van Lierde is het hoofd van de afdeling voedingsingrediënten en lid van het wereldwijde directiecomité.

Cargill werd opgericht in 1865 en is in handen van de gelijknamige familie en de aangetrouwde familie MacMillan. Het bedrijf legt in België geconsolideerde cijfers neer bij de Nationale Bank.

Speciale bieren

De balanscijfers van de moutfabriek in Herent zitten verscholen achter de Franse vennootschap Cargill France. Een vennootschap naar buitenlands recht, die geen balansen neerlegt in ons land. “Ook de mouterij in Herent is een centrale fabriek in Europa”, oordeelt Sagaert. Toen ze nog het hoofd van de mouterij-afdeling was, leidde ze achttien fabrieken in Argentinië, Australië, Europa en Noord-Amerika, goed voor een omzet van ruim 1 miljard dollar en een productiecapaciteit van ruim 2 miljoen ton. De fabriek in Herent produceert 112.000 ton.

De markt van de speciale bieren is een zegen voor de mouters.

“De voorbije jaren is fors geïnvesteerd in vernieuwing van de productie. Maar de fabriek doet meer dan alleen maar produceren. Ze maakt analyses voor onze andere fabrieken. Je kan er bovendien op minischaal mouten en brouwen. Ook onze klanten kunnen er proeven doen.”

De Belgische biermarkt blijft belangrijk voor Cargill. Maar ook de export naar de groeimarkten Afrika en Azië is van belang. “Herent is een flexibele fabriek. De export schommelt in functie van onder meer wisselkoerseffecten of de volatiele gerstprijzen. Die prijzen verschillen per continent, afhankelijk van de grootte en de kwaliteit van de oogst. Dat bepaalt de prijs en dus ook de omvang van de export.”

Bij die export speelt de haven van Antwerpen een cruciale rol. Cargill bouwt er een logistiek centrum met een opslag- en overslagcapaciteit van 300.000 ton. Het opent in augustus volgend jaar.

De markt van de speciale bieren is een zegen voor de mouters. “Het doet de markt groeien. Je gebruikt dezelfde mout als voor pils, maar ook speciale mouten. Voor speciale bieren heb je meer mout nodig dan voor pils. Dat maakt dat de wereldwijde moutconsumptie lichtjes blijft stijgen.”

‘Ik ben voor quota’

In een vorig professioneel leven was Sabine Sagaert actief in beton en bier, bij CBR Cement en AB InBev. Typische mannenactiviteiten? “Tja, mannen- of vrouwenactiviteiten, dat is vandaag wat voorbijgestreefd”, vindt ze. “Elke activiteit biedt mogelijkheden aan zowel vrouwen als mannen. Cargill is een vrouwvriendelijk bedrijf dat streeft naar minstens 30 procent vrouwen in leidinggevende functies tegen 2030. Kwaliteit moet uiteraard vooropstaan bij de selectie van werknemers. Maar het is bewezen dat quota effect hebben. Dus ik ben voorstander.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content