Ontwerp van sociaal plan ligt voor bij arbeiders Opel Antwerpen

19/04/10 om 09:04 - Bijgewerkt om 09:04

Bron: Trends

De lokale directie en de vakbonden van Opel Antwerpen zijn het zondagavond eens geworden over een ontwerp van akkoord voor een sociaal plan voor de arbeiders. Dat bevestigt Opel-woordvoerster Ann Wittemans. Het personeel moet zich daar later over uitspreken in een referendum, waarvan de datum nog niet is bepaald.

Ontwerp van sociaal plan ligt voor bij arbeiders Opel Antwerpen

© belga

"De premies liggen iets onder het niveau van 2007 (toen een aantal mensen moesten vertrekken, red.), maar wij denken dat dit een zeer evenwichtig plan is", zegt Wittemans. "De vakbonden en de directie hebben er het maximum uitgehaald."

Het plan omvat onder meer brugpensioen en een vertrekpremie. Die verbrekingsvergoeding wordt berekend volgens anciënniteit en kan maximaal 144.000 euro bedragen.

Bij de sluiting van Opel Antwerpen staan de banen van 2.298 arbeiders op de tocht. In totaal werken er 2.600 mensen.

"We leggen het akkoord voor maar verdedigen het niet" (ABVV)

Rudi Kennes van het ABVV zegt dat de Opel-vakbonden het ontwerp van sociaal akkoord voorleggen aan de arbeiders, maar dat de vakbond het niet verdedigt. Hij erkent dat ze het onderste uit de kan hebben gehaald met het beschikbare budget, maar stelt vast dat dat budget niet volstaat om mensen op hetzelfde niveau te kunnen vergoeden als in 2007.

"We hebben op de personeelsvergaderingen gehoord dat dat de verwachting is, en dus hebben wij geen mandaat om dit goed te keuren", zegt Kennes. "Daarom leggen we het voor aan het personeel. De stemming volgt wellicht donderdag of maandag."

Bij Opel Antwerpen wordt maandag niet gewerkt. Het ontwerp wordt nog toegelicht om 14.30 en 22.30 uur.

Lees meer over:

Onze partners