Ontex investeert in luierfabriek in Eeklo

© .

De beursgenoteerde luierproducent Ontex investeert in twee extra volautomatische lijnen voor de productie van luierbroekjes in zijn fabriek in Eeklo. De nieuwe machines worden in de tweede helft van 2018 geïnstalleerd. De investering van ongeveer 14 miljoen euro zorgt voor twintig nieuwe banen.

Het Oost-Vlaamse Ontex is de jongste jaren uitgegroeid tot een mondiale producet van luiers, vrouwelijke hygiëne en incontinentiemateriaal. De groep groeit naar een omzet van 2,4 miljard euro met 11.000 werknemers wereldwijd. Ontex heeft twintig fabrieken in verschillende continenten. In België produceert de beursgenoteerde groep in Eeklo (luiers en maandverbanden) en in Buggenhout (incontinentiemateriaal). De hoofdzetel van de onderneming is in Erembodegem (Aalst).

1200 maandverbanden per minuut

Ontex Eeklo kreeg in 2016 het label ‘Factory of the Future’, en daar is fabrieksmanager Jef Monballyu trots op. Zijn fabriek telt 562 medewerkers en het productieproces en de logistieke flow zijn in hoge mate geautomatiseerd. Als we door de vestiging van 57.000 vierkante meter lopen, vallen de gele verpakkingsrobots en automatische heftrucks meteen op.

In Eeklo zijn 23 productielijnen actief, 16 voor vrouwenhygiëneproducten en 7 lijnen voor babyluiers. Op basis van 2.000 grondstoffen produceert Ontex Eeklo meer dan 700 producten. Hier worden ultradunne maandverbanden met een snelheid van 1200 stuks per minuut gefabriceerd.

Investering van 12 à 14 miljoen euro

“We zijn niet de goedkoopste fabriek van de groep, maar we compenseren dat door onze kennis om die complexiteit te managen en de machines snel om te stellen”, vertelt Monballyu. Ook de nabijheid van de haven van Zeebrugge en Antwerpen Linkeroever zijn belangrijke logistieke troeven. Zo kunnen de grondstoffen kostenefficiënt aangevoerd worden en ook de afgewerkte producten vinden voor een deel hun weg via het logistieke netwerk van de havens.

Tijdens het bezoek aan de Oost-Vlaamse fabriek kon Jef Monballyu goed nieuws aankondigen. Ontex investeert in twee nieuwe, volautomatische productielijnen voor luierbroekjes. De machines worden in de fabriek ingepast in de tweede jaarhelft van 2018. Volgens de plantmanager gaat het om een investering van 12 à 14 miljoen euro. Precieze cijfers wilde het Ontex-management niet geven.

Vinden van talent is uitdaging

Volgens directeur Monballyu is de nieuwe investering een belangrijk signaal om de productie in België te versterken. Met de nieuwe lijnen worden ook een twintigtal banen gecreëerd. Het hr-team van Ontex Eeklo is vooral op zoek naar technische mensen zoals operatoren en techniekers die de productielijnen in een drieploegenstelsel aan de gang houden. “Een van de grootste uitdaging voor onze fabriek”, zegt Jef Monballyu.

Technische talenten aantrekken en bijhouden is een moeilijke zaak voor de hele maakindustrie. Ontex Eeklo werkt samen met de technische scholen uit de regio en kijkt ze ook naar Nederland om mensen aan te werven. “Wij hebben ook geen schrik om 50-plussers aan te trekken”, onderstreept Monballyu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content