Onderhandelingen statuut brandweerpersoneel in zone Vlaams-Brabant Oost muurvast

© BELGA

Een nieuwe onderhandeling tussen een delegatie van burgemeesters en de vakbonden over het statuut van het brandweerpersoneel in de nieuwe brandweerzone Vlaams-Brabant Oost heeft niets opgeleverd.

Onderhandelingen over het statuut van het brandweerpersoneel in de nieuwe Vlaams-Brabant Oost zijn stroef gelopen. De burgemeesters legden weliswaar een nieuw voorstel op tafel, maar dat was voor de vakbonden onaanvaardbaar. De vakbonden hebben daarom een stakingsaanzegging ingediend.

Het probleem stelt zich in Vlaams-Brabant Oost enkel voor de brandweerkorpsen Leuven, Tienen en Overijse die alleen met beroepskrachten werken in tegenstelling tot de andere korpsen waar vooral vrijwilligers aan de slag zijn.

In deze drie korpsen werkt het personeel momenteel 48 uren per week en worden de uren boven de reguliere 38 gecompenseerd met vakantiedagen. In de nieuwe brandweerzones mag in regel vanaf 2015 maar 38 uren per week gewerkt worden, maar is er in bepaalde gevallen een overgangsregeling mogelijk tot 2025.

De vakbonden hebben tijdens deze onderhandelingen van meet af aan geëist dat alle gepresteerde uren volledig zouden betaald worden. Dit betekent het normale uurloon plus de operationaliteitspremie van 38 procent.

In het nieuwe voorstel dat de burgemeesters vandaag op tafel legden, moeten de brandweerlui in deze drie korpsen in 2015 48 uren per week werken en worden ze voor 38 uren volledig betaald, voor de resterende 10 uren krijgen ze enkel de operationaliteitspremie evenals 9 compensatiedagen te spreiden over een periode van 9 jaar.

In de periode 2016-2024 zou het personeel nog slechts 43 uren per week moeten werken, voor 38 uren volledig betaald worden en voor de resterende 5 uren enkel de operationaliteitspremie krijgen.

Het nieuwe voorstel stipuleert voorts dat men tot 2024 in het 24 urensysteem – 24 uren continu in de kazerne blijven – kan blijven werken en in 2025 dient over te schakelen op 12 uren.

“Dit is voor ons volledig onaanvaardbaar. Wij eisen de volledige betaling van alle gepresteerde uren en het behoud van het 24 urensysteem. In dit voorstel krijgen we geen van beiden”, aldus vakbondsman Dominiek Peeters (VSOA).

De zoneraad met de burgemeesters beraadt zich op 18 december over de stand van de onderhandelingen. Indien er geen toegevingen gebeuren, zullen er volgens Veerle Putzeys (ACV) snel acties volgen. De brandweerkorpsen van Tienen en Leuven werken overigens nog steeds in ‘zondagdienst’. Interventies worden uitgevoerd, maar het personeel weigert oefeningen uit te voeren, lessen te volgen en dergelijke. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content