Nyrstar pompt 20 miljoen euro in zinkleverancier Talvivaara

01/04/14 om 10:42 - Bijgewerkt om 10:42

Bron: Trends

Zinksmelter Nyrstar lent een lening toe van maximaal 20 miljoen euro aan zijn zinkleverancier Talvivaara. Dat Finse bedrijf zit in de financiële problemen.

Nyrstar pompt 20 miljoen euro in zinkleverancier Talvivaara

© Belga

Nyrstar heeft een zogenaamde 'Loan and Streaming Holiday Agreement' gesloten met Talvivaara. Die overeenkomst moet de reorganisatie van Talvivaara ondersteunen, 'zonder Nyrstars netto blootstelling ten aanzien van Talvivaara te verhogen', luidt het dinsdag in een persbericht.

Voor de lening in schijven van maximaal 20 miljoen euro wil Nyrstar wel iets in ruil. Elk voorschot wordt berekend op basis van de corresponderende levering van zinkconcentraat onder de zogenaamde streaming-overeenkomst, de originele leveringsovereenkomst tussen beide bedrijven van 2010. De hulp is dus zodanig gestructureerd dat de levering van zinkconcentraat verzekerd is.

Nyrstar stemde ook in met een constructie, een 'streaming holiday', die Talvivaara de optie verschaft zink in concentraat te verkopen aan commerciële voorwaarden, buiten het kader van het originele contract, en dat voor maximaal 80.000 ton. Dat betekent dat Nyrstar dan meer zou betalen dan onder de huidige overeenkomst van 2010. De 'streaming holiday' verlengt ook de levensduur van de streamingovereenkomst. Als het tot die streaming holiday komt, vervalt Nyrstars verplichting om de financiering onder lening te verstrekken.

Nyrstar zal onmiddellijk ongeveer 10.000 ton zink in concentraat ontvangen onder de streaming-overeenkomst. Voorts blijft Nyrstar samen met andere belanghebbenden zoeken naar potentiële investeerders voor het Finse bedrijf om tot een 'volledige financiële oplossing" te komen. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners