Nyrstar geeft zichzelf adrenalineshot van 600 miljoen euro

© belga

De zinksmelter Nyrstar creëert voor ongeveer 250 miljoen euro nieuwe aandelen en haalt via een obligatie-uitgifte nog eens 350 miljoen euro op bij institutionele investeerders. De beleggers reageerden enthousiast.

De koers van het aandeel klom maandag in de loop van de dag met 7,57 procent naar 3,17 euro. Dinsdagmiddag noteerde het aandeel 1,56 procent lager tot 3,15 euro.

Nyrstar heeft mijn-, smelt- en commerciële activiteiten in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, China en Australië en telt ongeveer 6500 werknemers. In ons land heeft de groep fabrieken in Balen en Overpelt. Er werken 569 mensen. “Met het opgehaalde kapitaal zullen we blijven doen wat we vandaag doen, maar beter”, verklaarde CEO Roland Junck op een persconferentie. De timing van de plannen lijkt ingegeven door de klimmende zinkprijs. Die steeg sinds begin dit jaar van 1910 dollar per ton naar 2400 dollar, het hoogste peil in bijna drie jaar.

Wat wil Nyrstar concreet doen met dat geld?

Nettoschuld verminderen

De eerste doelstelling is wellicht ook de belangrijkste: de vermindering van de nettoschulden. De verhouding nettoschuld/operationele cashflow moet dalen tot 2,5. Eind vorig jaar was die nog 3,6 keer, om in het eerste halfjaar van 2014 te dalen naar 3,1. Volgens Roland Junck is het voor de financiering van schulden belangrijk om de “juiste financiële positie te hebben”.

Uitstaande obligaties herfinancieren

Een deel van het verse geld wordt gebruikt om een openbaar overnameaanbod te financieren op alle uitstaande retailobligaties die aflopen in 2015. Dat kost 220 miljoen euro.

De obligaties die vervallen in 2016 (voor in totaal 515 miljoen euro) worden voor maximaal 100 miljoen euro geherfinancierd.

– Investeren in smeltactiviteiten

Een belangrijk deel van de verwachte opbrengst – ongeveer 200 miljoen euro – wordt gebruikt voor het lopende groei- en investeringsprogramma. Volgens Roland Junck bestaat dat “uit een 25-tal verbeteringsprojecten in de volgende twee jaar”. Die moeten de verwerkingscapaciteit van de groep verbeteren. Tezamen gaat het om een investering van 265 miljoen euro, met dien verstande dat geen enkele project meer dan 50 miljoen euro kost.

Het gaat in de eerste plaats om ingrepen die de bottle necks wegwerken in het netwerk van smelterijen. De bedoeling is dat voortaan ook meer complexe materialen kunnen verwerkt worden, die een hogere waarde genereren. De groep wil ook verwerkingscapaciteit opbouwen om de residu’s efficiënter in te zetten en om de waarde van andere zeldzame metalen beter te benutten.

Voor de Belgische smelterijen worden niet meteen grote projecten aangekondigd. De fabrieken zijn naar verluidt state-of-the-art en kunnen nu al complexe materiaalstromen aan.

– Investeren in Port Pirie (Australië)

De smelteractiviteit in het Australische Port Pirie wordt volgens Roland Junck omgevormd tot een geavanceerde metaalrecuperatie- en raffinagefaciliteit. De vernieuwde nieuwe fabriek _ vergelijkbaar met de Umicore-site in Hoboken _ moet tegen 2017 volledig operationeel zijn. De rechtstreekse bijdrage van Nyrstar bedraagt 68 miljoen euro. De rest van de investering komt voor 191 miljoen euro van derden, via een speciaal daarvoor opgericht vehikel. De Zuid-Australische overheid geeft een garantie op die investering. Daarnaast wordt gerekend op ongeveer 79 miljoen euro uit de termijnverkoop van een deel van de extra zilverproductie van Port Pirie.

Kurt De Cat

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content