Nyrstar boekt 25 miljoen euro nettowinst

29/07/10 om 11:05 - Bijgewerkt om 11:05

Bron: Trends

De grondstoffengroep Nyrstar heeft tijdens het eerste halfjaar van 2010 een nettowinst van 25 miljoen euro geboekt. Dat is fors beter dan vorig jaar, maar iets onder de analistenverwachtingen, ondanks de eerste inkomsten uit mijnactiviteiten. Het bedrijf gaf donderdag voorbeurs halfjaarresultaten vrij.

Nyrstar boekt 25 miljoen euro nettowinst

Concrete vooruitzichten voor de rest van het jaar worden niet gegeven. CEO Roland Junck stelt enkel dat "de fundamentele vooruitzichten voor zink en andere grondstoffen op middellange tot lange termijn sterk zijn en blijvende groeimogelijkheden zullen creëren".

De inkomsten van Nyrstar kwamen uit op 1,3 miljard euro, een stijging met 34 procent op jaarbasis. De nettowinst van 25 miljoen euro - tegenover een minieme 0,1 miljoen euro vorig jaar - blijft wel wat achter op de analistenprognose van 34 miljoen euro. Per aandeel belandde de winst op 0,25 euro.

De grootste wijziging in de resultaten, vergeleken met vorig jaar, zijn de inkomsten uit mijnactiviteiten. Sinds vorig jaar is Nyrstar zich aan het omvormen tot een verticaal geïntegreerde grondstoffengroep.

Dat vertaalde zich in een aantal overnames van mijnactiviteiten. Het resultaat is dat Nyrstar tijdens de eerste zes maanden zelf 34.000 ton zinkconcentraat heeft geproduceerd. Dat resulteerde in een (bedrijfskasstroom) ebitda uit mijnactiviteiten van 7 miljoen euro.

De smeltactiviteiten vertonen een wisselvalliger beeld. De zinkproductie steeg algemeen met 22 procent tot 530.000 ton. Dat is onder meer te danken aan de vestiging in Balen, die na de heropstart vorig jaar sinds het eerste kwartaal van 2010 weer op volle capaciteit draait.

Lees meer over:

Onze partners