Noriant krijgt groen licht voor Oosterweel

23/09/11 om 14:59 - Bijgewerkt om 14:59

Bron: Trends

Het bouwconsortium Noriant krijgt de goedkeuring van de Vlaamse regering om een eerste deel van de werken aan de Oosterweelverbinding uit te voeren. De Europese Comissie moet de deal wel nog bekrachtigen.

Noriant krijgt groen licht voor Oosterweel

© belga

De Oosterweelverbinding is de nieuwe Scheldekruising die de Antwerpse ring moet sluiten. De tunnelconstructie zou het sluitstuk moeten worden van het masterplan dat de mobiliteitsknoop in en rond Antwerpen moet ontwarren.

Het aanvankelijke plan - een brug over de Scheldestad - werd in een referendum door de Antwerpse bevolking weggestemd. Het alternatief waar nu voor gekozen wordt, bestaat uit een reeks tunnels.

De werken waren eigenlijk al toegewezen aan Noriant, maar met de gewijzigde plannen was niet duidelijk of de deal kon standhouden zonder juridische gevolgen. In het andere geval kon Noriant met grote schadeclaims dreigen als het de werken niet toegewezen kreeg.

Via de overeenkomst met de Vlaamse regering krijgt Noriant dus de werken op Linkeroever aan de toltunnel onder de Schelde toegewezen. Het kan nog wel een jaar duren vooraleer Europa het licht op groen zet. Als Europa "nee" zegt, moeten alle plannen opnieuw aanbesteed worden.

De Vlaamse regering keurde intussen ook het akkoord met de stad en de haven van Antwerpen goed over de meerkost van de nieuwe Oosterweelplannen. Stad en haven leggen samen 352 miljoen euro op tafel.

Voka

In een reactie verklaarde Luc Luwel, directeur-generaal van Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, blij te zijn dat er 'opnieuw beweging' zit in het Oosterweeldossier. Toch blijft de ondenemersorganisatie erg sceptisch over het totaalplan. Luwel hekelt de traagheid in een dossier 'dat zo belangrijk is voor Antwerpen en de Vlaamse economie'. Op basis van gegevens van het Vlaamse Verkeerscentrum berekende de organisatie nog dat de jaarlijkse filekost in de regio Antwerpen oploopt tot 1,1 miljoen euro, voor in totaal meer dan 53.000 file-uren. "Er is veel en snel actie nodig", besluit Voka. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners