Nooit eerder zoveel bedrijven failliet in één maand

© reuters

In september zijn 1.332 bedrijven over de kop gegaan. Nooit eerder hebben in één maand tijd zo veel bedrijven de boeken neergelegd, meldt het handelsinformatiebureau Graydon.

Het vorige record dateert van oktober 2012, toen er 1.220 faillissementen genoteerd werden. In september kwamen er 2.833 jobs op de tocht te staan als direct gevolg van een faillissement. Dat is geen nieuw record. In november 2001, met het faillissement van Sabena, was het erger.

Voor het volledige jaar stevenen we af op recordcijfers. Na negen maanden in 2013 staat de teller op 8.904 faillissementen (+12 procent tegenover dezelfde periode in het recordjaar 2012) en 19.934 bedreigde jobs (+6 procent).

In augustus was het aantal faillissementen nog voor het eerst dit jaar gedaald. Maar Graydon wees er toen al op dat er allerminst sprake was van een trendbreuk.

Het aantal faillissementen van januari tot en met september steeg in de drie regio’s van het land. De grootste toename was er in het Brussels hoofdstedelijk gewest (+29 procent tot 2.011 faillissementen). In Wallonië stijgen de bankroetcijfers met meer dan 10 procent, in Vlaanderen met 6 procent (tot 4.417 faillissementen).

De zwaarste faillissementenregen viel er binnen de bouwsector (1.526 faillissementen na negen maanden, +19 procent), de sector van garagehouders (+18,5 procent) en die van de zakelijke dienstverlening (+17,5 procent), aldus nog Graydon. Binnen de horeca blijft de stijging, vooral binnen Brussel en Wallonië, beperkt tot 6 procent. Het is ook in de bouwsector dat het grootste aantal jobs (4.281) op de tocht komt te staan als direct gevolg van het faillissement van de werkgever.

De faling van diepvrieswinkelketen O’Cool uit Drongen eind augustus, waardoor 260 jobs op de tocht kwamen te staan, is het zwaarste dossier van het jaar tot nu toe. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content