'NMBS-top vecht brievenoorlog uit' - Letterlijk: de brief van Jo Cornu

06/03/15 om 05:08 - Bijgewerkt om 15:17

Tussen de spoorbazen Jo Cornu, CEO van de NMBS, en Jean-Claude Fontinoy, voorzitter van NMBS Holding, is het oorlog. Cornu beschuldigt Fontinoy in een brief van gesjoemel, onder meer. En Fontinoy is evenmin tevreden over Cornu, blijkt uit een andere brief.

'NMBS-top vecht brievenoorlog uit' - Letterlijk: de brief van Jo Cornu

Jo Cornu, CEO van de NMBS © Belga

Dat blijkt uit een brief van CEO Jo Cornu aan voorzitter Jean-Claude Fontinoy, waarover De Morgen bericht.

"Eens te meer blijkt dat u almaar meer probeert in te grijpen op de operationele werking van de NMBS. U legt de raad van bestuur beslissingen op zonder dat de financiële risico's daarvan gekend zijn", schrijft spoorbaas Jo Cornu.

Jean-Claude Fontinoy, voorzitter van de NMBS Holding

Jean-Claude Fontinoy, voorzitter van de NMBS Holding © BELGA

In de brief beschuldigt Cornu zijn voorzitter van gesjoemel met studieopdrachten en mogelijke corruptie bij een vastgoeddeal in India. Minister van Overheidsbedrijven Jacqueline Galant (MR) staat in cc. Ook De Tijd bericht "dat zowel Cornu als Fontinoy brieven schrijft naar minister Galant om over elkaar te klagen". De krant wijst erop dat de NMBS net op een scharniermoment staat in de aanloop naar haar hervormingsplan.

Eerder schreven De Tijd en L'Echo dat binnen de federale regering gedacht wordt aan de vervanging van Cornu. Fontinoy is een vertrouweling van vicepremier Reynders (MR). Cornu werd aangesteld onder impuls van voormalig minister Johan Vande Lanotte (SP.A).

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners