NMBS Groep mikt op schuldstabilisering

© belga

De NMBS Groep belandde in 2010 opnieuw in de rode cijfers. De drie maatschappijen die deel uitmaken van de groep – NMBS, Infrabel en NMBS Holding – presteerden onder de eigen doelstellingen.

Volgens Jannie Haek, CEO van NMBS Holding, kan een schuldstabilisering tegen 2012 worden bereikt, blijkt dinsdag na de algemene vergadering van de holding.

In 2010 realiseerden de verschillende entiteiten van de NMBS Groep gezamenlijk een operationeel resultaat van -81 miljoen euro, tegenover -115 miljoen euro in 2009. Voor 2012 hoopt topman Haek op een positieve ebitda van 150 miljoen euro. Dat bedrag zou moeten volstaan om de schuld te kunnen stabiliseren en mogelijk zelfs gedeeltelijk af te bouwen.

Het negatieve operationeel resultaat is volledig te wijten aan de spooroperator NMBS, die met een operationeel verlies van 181 miljoen euro is opgenomen in de geconsolideerde rekeningen. Dat cijfer verschilt van het bedrag (-126 miljoen euro) dat de NMBS zelf eerder meedeelde, omdat er met bepaalde elementen geen rekening wordt gehouden bij de consolidatie. De ebitda van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel kwam uit op 25 miljoen euro, bij de NMBS-Holding op 129 miljoen euro.

Netto leed de NMBS Groep in 2010 een verlies van 182 miljoen euro tegenover een verlies van 206 miljoen euro in 2009. De geconsolideerde nettoschuld bedraagt nu meer dan 3 miljard euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content