NMBS Groep boekt meer omzet en minder verlies

© belga

De NMBS Groep zag het eerste halfjaar 2011 haar omzet zien stijgen, en slaagde erin het verlies te verkleinen tegenover dezelfde periode vorig jaar.

‘Dankzij de verbeterde resultaten van de NMBS heeft de groep zicht op een schuldstabilisatie in 2015’, luidt het in een persbericht. Eerder dit jaar ging de holding nog uit van een schuldstabilisatie tegen 2012.

In het eerste halfjaar 2011 vervoerde de NMBS meer reizigers. Het binnenlandse reizigersverkeer nam toe met 4,5 procent tot 118,4 miljoen passagiers, wat volgens de NMBS bijna een evenaring van het topjaar 1963 is. Het internationale reizigerssegment steeg met 6,1 procent en het goederenverkeer met 0,5 procent.

Wat resultaten betreft, kijkt de groep aan tegen een hogere omzet (+9 procent tot 804,2 miljoen euro). Het verlies (ebitda) verkleinde het eerste halfjaar tot 5,9 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies nog 8,8 miljoen. Het kleinere verlies heeft de groep te danken aan het selectief vervangen van personeel dat met pensioen vertrekt. De NMBS Groep stelt nu 36.126 mensen tewerk, bijna 1.000 minder dan vorig jaar.

Per entiteit zijn er wel verschillen: bij Infrabel halveerde de bijdrage, tot 15 miljoen euro, als gevolg van hogere personeelskosten en veel hogere onderhoudskosten van het spoor. Vervoersdochter NMBS beperkte het verlies, van 106 miljoen vorig jaar tot 72 miljoen in de eerste zes maanden van 2011. NMBS Logistics had een negatieve impact van 14 miljoen euro.

De nettoschuld van de NMBS-groep steeg het eerste halfjaar met 40 miljoen tot 2,349 miljard euro. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content