Nieuwe personeelsdirecteur moet sociaal conflict bij AB InBev ontmijnen

© belga

Karin Van Roy wordt de nieuwe personeelsdirecteur van AB InBev Benefralux. Die divisie groepeert België, Frankrijk, Luxemburg, en Nederland. Het brouwersconcern maakte de benoeming afgelopen week bekend in een interne mededeling.

Van Roy ligt goed bij de Belgische vakbonden. Ze is een ancien bij de brouwer en werkt er sinds 1987. Ze was al personeelsdirecteur voor de brouwerijen in West-Europa en krijgt daar nu dezelfde taak bij voor de afdelingen verkoop, marketing, distributie in AB InBev Benefralux.

Karin Van Roy vervangt in die functie Tom Dewaele, die koos voor een topfunctie bij de voedingreus Unilever. Hij werkte zeven jaar bij de biermultinational. Tom Dewaele is al de derde personeelsdirecteur in de rij die bij AB InBev verdwijnt. Na Bart Tuyls (nu Beneo) en Thomas Coremans (nu Delhaize)..

Tevreden vakbonden
Bij een vakbondsman in Leuven klinkt optimisme over de aanstelling van Karin Van Roy. Zij werd al nauwer betrokken bij de sociale onderhandelingen bij de Belgische dochter van AB InBev. Die slepen aan, na de aankondiging begin vorig jaar van ruim 260 ontslagen. Dat plan werd nauwelijks een maand later ingetrokken. Er wordt nog steeds over onderhandeld. Het vertrek van Tom Dewaele is vanuit die optiek geen verrassing. Hij lag niet echt goed bij de bonden. Met Karin Van Roy moeten die onderhandelingen weer op de rails geraken. Zij is geen vakbondsdame, maar toont emotionele intelligentie voor de Belgische onderhandelings- en vakbondscultuur. Tom Dewaele zal Karin Van Roy nog tot begin februari begeleiden in haar nieuwe functie.

Ook de KU Leuven wordt betrokken bij het ontwarren van de sociale onderhandelingen bij AB InBev. De universiteit zou belast worden, als externe en dus onafhankelijke partij, met een onderzoek naar de arbeidsorganisatie bij AB InBev. Ze moet nagaan wat er eigenlijk mank loopt met de relaties tussen werknemers en de werkgever.

Dankzij Dehaene
De komst van Karin Van Roy duidt op een andere, opvallende tendens. In de afdeling AB InBev West-Europa nemen ‘oude Belgen’ van de wereldbrouwer in alle discretie steeds meer sleutelposities in.

Jo Van Biesbroeck, sinds 1978 actief bij de wereldbrouwer, leidt de afdeling. Maar in zijn kielzog verschenen meer oude en vertrouwde gezichten. Ludo Degelin is ook een van de laatste der Mohikanen, en is de directeur voor de brouwerijen. Olivier Lambrecht is de personeelsdirecteur. De Vlaming verdiende voordien zijn strepen in Saõ Paulo, bij de Braziliaanse dochter AmBev. Ook al Vlaming en gewezen Trends Marketeer van het Jaar, Eric Lauwers, leidt de afdeling AB InBev Benefralux. De fabrieksdirecteur van de brouwerij van Leuven is Victor Jeunehomme. Ook al een oude rat. Hij vervangt een Braziliaan.

En nu is er dus Karin Van Roy. Volgens een waarnemer zou Jean-Luc Dehaene bij deze “stille terugkeer van de Belgen” een beduidende rol spelen. Hij zou als bestuurder van het brouwconcern zijn Braziliaanse collega’s de Belgische gevoeligheden duidelijk hebben gemaakt. Braziliaanse managers spreken vaak de taal niet van de werkvloer. Ze kennen de bedrijfscultuur niet. In alle discretie hertimmert AB InBev dus de contouren van de West-Europese afdeling, tot een meer Belgisch getinte multinational.

W.R.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content