Nieuw distributiecentrum helpt Sidem te groeien

© ThinkStock

Sidem heeft een nieuw distributiecentrum geopend. Dat moet helpen de groei van de West-Vlaamse toeleverancier van auto-onderdelen op te vangen.

Sidem heeft zijn omzet in vijf jaar tijd verdubbeld. Het nieuwe distributiecentrum van 12.000 vierkante meter in Gullegem is volgens CEO Gwen Verfaillie de enige manier om verder te kunnen groeien.

“Ons distributiecentrum in Roeselare barstte uit zijn voegen. We werkten er al sinds 1986 en het was als een lappendeken gegroeid. We konden niet meer efficiënt uitbreiden en hebben in 2008 beslist een nieuw centrum te bouwen.”

Het nieuwe magazijn bestaat uit een palletmagazijn voor volumineuze producten en bulkvoorraad met 10.000 palletplaatsen en een automatisch magazijn voor kleine bakken van de Zwitserse fabrikant Stöcklin, met drie kranen en een capaciteit van 24.000 bakken. Kostprijs van het geheel: 8 miljoen euro.

“Dat valt mee, wij zijn zuinige West-Vlamingen”, lacht Verfaillie. “We wilden geen chic kantoorgebouw, maar een distributiecentrum dat rechttoe rechtaan industrieel is. Het is zeer functioneel, met ruimte om te groeien. We hebben hier 27.000 vierkante meter ter beschikking en kunnen onze oppervlakte dus nog verdubbelen. We focussen op groei en willen niet plots op onze grenzen botsen.”

Dat het bouwproject een succes is geworden, schrijft Gwen Verfaillie toe aan de rol die haar vader speelde. “Het dagelijks bestuur had hij al een tijd overgelaten, maar hij was nog veel aanwezig in het bedrijf. Hij had zijn hoofd vrij om over de toekomststrategie na te denken en dit bouwproject was echt zijn ding. Hij is vorig jaar overleden en heeft de verhuis niet meer meegemaakt. Deze nieuwe gebouwen zijn echt een eerbetoon aan mijn vader.”

De onderdelen die Sidem verdeelt, komen van twee Oost-Europese productie-eenheden. Twintig jaar geleden opende de eerste in Hongarije. Tien jaar later een tweede in Roemenië. Vandaag tellen de twee vestigingen respectievelijk 150 en 250 werknemers (plus 50 in Gullegem). De nabijheid was een belangrijke drijfveer om de productie naar Oost-Europa te verhuizen, maar de loonkosten waren de cruciale beslissingsfactor.

“In Roemenië kost een werknemer per uur een tiende van wat we hier zouden betalen”, schetst Verfaillie. “In België zou onze productie niet rendabel zijn, tenzij we zeer sterk zouden automatiseren”

Als de groei van Sidem aanhoudt, heeft de onderneming vooral in de Roemeense vestiging nog uitbreidingsmogelijkheden. Nieuwe vestigingen zijn niet aan de orde, al zal de klemtoon van de investeringen de komende jaren van de distributie naar de productie verschuiven.

“Het is niet de bedoeling nieuwe productie-eenheden op te starten, maar we willen wel verticaal integreren en investeren in de productie van halffabrikaten. Bovendien evolueren de productietechnieken snel. Denk maar aan de oppervlaktebehandelingen zoals het roestwerend maken van de onderdelen. De eisen worden strenger en daarom willen we niet enkel investeren in de uitbreiding van de productiecapaciteit, maar evenzeer in de kwaliteit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content