Negen kandidaten voor bouw Antwerps windpark

05/01/11 om 09:30 - Bijgewerkt om 09:30

Bron: Trends

Negen energiebedrijven hebben zich als kandidaat gemeld voor de bouw van een groot windmolenpark op de linkeroever van de Antwerpse haven. Dat meldt De Tijd woensdag.

Negen kandidaten voor bouw Antwerps windpark

© belga

Met 55 turbines, een vermogen tot 190 megawatt en een investering van ongeveer 200 miljoen euro zou het windmolenpark het grootste op Belgische bodem worden. Het park zou bovendien een bijna-verdubbeling van de Vlaamse windenergieproductie meebrengen.

Onder de negen kandidaten bevinden zich Electrabel, SPE Luminus, Colruyt, Enfinity, Enevo en Electrawinds. Er zou ook sprake zijn van een tijdelijke samenwerking tussen enkele van de kandidaten. Halfweg 2011 moet de geschikte kandidaat (of groep) bekendgemaakt worden, zodat de eerste windmolen al in 2012 geplaatst kan worden.

Initiatiefnemers Maatschappij Linkerscheldeoever en het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen willen tegen februari 2011 nog maximum vijf kandidaten overhouden. Die kunnen dan een gedetailleerde offerte indienen.

Het project moet wel nog even wachten op de goedkeuring van luchtverkeerleider Belgocontrol, die strenge regels hanteert voor de bouw van windmolens in de buurt van luchthavens. Het Gemeentelijk Havenbedrijf bestelt alvast een onafhankelijke luchtruimstudie om mogelijke bezwaren te kunnen counteren, meldt De Tijd nog.

Onze partners