Nederland maakt zich zorgen over ING

© belga

De afwaardering van de grote Nederlandse banken door het ratingbureau Moody’s heeft een schok door Nederland gestuurd. Vooral de blootstelling van ING aan Spanje, en met name aan de Spaanse woningmarkt, baart onze noorderburen zorgen.

Eind vorige week kregen de belangrijkste Nederlandse banken een lagere kredietstatus van het ratingbureau Moody’s. Rabobank, ING, ABN Amro en Leaseplan zagen hun waardering met twee stappen achteruit gezet, de kredietwaardigheid van SNS ging één stap naar beneden.

Voor ING hield Moody’s het bovendien op een ‘negatieve outlook’, wat betekent dat een nieuwe ratingverlaging voor de bank er op termijn zit aan te komen. Moody’s verwijst daarvoor naar de financieringsstructuur van ING. De Nederlandse bank, die ook in België actief is, is voor haar funding in belangrijke mate afhankelijk van de interbancaire markt en die ligt al een tijdje droog. De bank heeft ook heel wat buitenlandse spaardeposito’s via haar internetbank ING Direct, en Moody’s vreest dat die in een stressscenario snel naar een andere bestemming kunnen verhuizen.

Ook de vele hypotheekleningen die ING heeft uitstaan, maken de bank kwetsbaar. Nederlandse banken hebben in het algemeen een hoge loan-to-depositratio (meer uitstaande kredieten dan deposito’s). Maar nu blijkt dat ING ook fors blootgesteld is aan crisislanden zoals Spanje. ING heeft naar verluidt meer dan 45 miljard euro leningen en hypotheken uitstaan in Spanje, en dat is veel meer dan andere Nederlandse banken.

Nederlandse politici maakten de voorbije dagen hun bezorgdheid over de situatie van ING kenbaar. De bank blijkt heel fors de Spaanse vastgoedmarkt gefinancierd te hebben, en die zit in een uitzichtloze situatie. De Spaanse economie kampt met een hardnekkige recessie en de werkloosheid loopt torenhoog op. De verwachting is dat heel wat Spanjaarden hun hypotheeklening niet kunnen afbetalen. Dat kan ING met een pak kredietverliezen opzadelen. Naar verluidt volgt een crisisteam de portefeuille uur na uur op. (P.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content