Bert Lauwers

‘Natuurlijk komt Umicore-batterijfabriek niet in België’

Bert Lauwers redacteur bij Trends

Zolang niet beter wordt geluisterd naar verzuchtingen van wereldspelers als Umicore, zullen we hier cruciale investeringen blijven mislopen. Dat zegt Trends-redacteur Bert Lauwers.

De technologie- en materialengroep Umicore heeft beslist dat zijn eerste Europese fabriek voor batterijmaterialen zal worden gebouwd in het Poolse Nysa. Dus niét in ons land, zoals veel lokale dromers en naïevelingen de voorbije maanden vreemd genoeg nog hadden gehoopt.

Wie Trends leest, wist evenwel dat het kalf al lang verdronken was. Topman Marc Grynberg gaf al in een interview in november aan dat België zijn kans had verkeken. Hij wees op een aantal obstakels in België en de rest van West-Europa voor investeringen, maar wat hem vooral stoorde was het nefaste vergunningenbeleid.

Terwijl tussen de goedkeuring van een nieuwe investering van honderden miljoenen euro in Zuid-Korea en de inbedrijfsstelling van de nieuwe fabriek minder dan achttien maanden waren verlopen, krijg je in West-Europa in achttien maanden nog geen bouwvergunning, klonk het. “Ik wil zelfs niet over andere thema’s spreken, zoals energie- of arbeidskosten, want als je achttien maanden op een bouw- en exploitatievergunning moet wachten, komt West-Europa niet in aanmerking voor zo’n investering”, aldus Grynberg.

De CEO wees erop dat we hier heel sterk zijn in nieuwe technologie, maar meestal de stap naar industrialisatie missen omdat bedrijven te weinig gesteund worden voor toegepast onderzoek, en door de structurele handicaps.

‘Natuurlijk komt Umicore-batterijfabriek niet in België’

Het was trouwens niet voor het eerst dat Grynberg de vinger op de Vlaamse investeringswonde legde. In 2012 al stelde hij in een eerder interview in Trends letterlijk “het is ingewikkeld en tijdrovend om te investeren in België”. Dat hij vijf jaar later nauwelijks beterschap zag, deed ongetwijfeld de deur dicht. Bovendien lag het ongetwijfeld op zijn maag dat Umicore als onvervalste wereldmarktleider en kroonjuweel van de Belgische industrie niet altijd sant in eigen land is. “We hebben altijd meer steun gekregen buiten België, klonk het toen.

Topmanagers als Grynberg zijn ook gezegend met een messcherp geheugen, en allicht is hij dus ook niet vergeten dat Umicore net als vele andere bedrijven een handvol jaren geleden werd getroffen door een algemene staking, en dat het verzurende sociale klimaat ook de komende jaren tot problemen kan leiden.

Je kan het onze overheden, en in het bijzonder de Vlaamse en Antwerpse tenoren, uiteraard niet kwalijk nemen dat ze hemel en aarde hebben bewogen om de Umicore-investering – en de minstens 400 banen die erbij horen – alsnog binnen te halen. Het batterijproject paste volgens hen perfect op de vroegere Opel-site in de Antwerpse haven. Helaas is het altijd wishful thinking geweest.

Zolang niet beter wordt geluisterd naar verzuchtingen van wereldspelers als Umicore, zullen we hier cruciale investeringen blijven mislopen. Of zoals Grynberg het zelf in Trends verwoordde: “We maken onszelf het leven hier moeilijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content