MSC dreigt met vertrek uit Antwerpse haven na loodsenacties

© belga

De containerrederij MSC is niet te spreken over de vakbondsacties van de loodsen, en heeft een aantal schepen weggeleid van de haven van Antwerpen naar die van Rotterdam.

‘De schade die de actie van de loodsen ons toebrengen, dwingen ons ertoe onze positie in Antwerpen te herbekijken,’ luidt het in een persbericht van de rederij. Die dreigende taal is slecht nieuws voor de Antwerpse haven, aangezien MSC daar de belangrijkste containerklant is. MSC zorgt voor bijna tweederde van de containertrafiek in de haven van Antwerpen.

De MSC-schepen die donderdag in de loop van de dag voor de kust lagen te wachten en alle andere schepen die Antwerpen zouden aanlopen, werden omgeleid. Het gaat om ongeveer 21 wachtende schepen en een gelijkaardig aantal dat onderweg was, aldus MSC.

Containerscheepvaart in crisis

MSC toont overigens geen begrip voor de huidige en voorbije vakbondsacties van het loodswezen en herbekijkt zijn toekomstige investeringspolitiek in Vlaanderen. De rederij voegt eraan toe dat de vakbondsacties plaatsvinden in een periode dat de containerscheepvaart een diepe crisis beleeft.

Acties versoepeld

De vakbonden van de loodsen en het maritieme personeel hebben hun acties tegen de pensioenplannen donderdag wel versoepeld, zodat overdag een aantal wachtende schepen konden worden beloodst. Dat betekent dat er 18 schepen de Antwerpse haven hebben kunnen verlaten en 22 andere de haven hebben kunnen binnenvaren. Donderdagavond liggen er nog 38 schepen geblokkeerd in de haven, terwijl er voor de kust een 60-tal schepen wacht om Antwerpen binnen te varen.

Antwerps havenbestuur vraagt maatregelen

Het Antwerpse Gemeentelijk Havenbedrijf vindt het ontoelaatbaar dat de loodsen en het maritieme personeel de havens al ‘dagenlang gijzelen’. Volgens het Havenbedrijf mag de overheid niet toegeven aan de ‘chantage’ en moet ze dringend onderzoeken hoe de dienstverlening opnieuw gegarandeerd kan worden.

Marc Van Peel, voorzitter van het Havenbedrijf, ziet een mogelijkheid in het opeisen van personeel – als dat juridisch kan – of het inzetten van ‘andere mensen met dezelfde competenties’. Van Peel roept de actievoerders intussen op tot ‘gezond verstand’. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content