Mitsubishi trekt weg uit Nederlandse fabriek met 1.500 werknemers

© Belga

De Japanse autobouwer Mitsubishi stopt voor 2013 de productie van auto’s in Europa, inclusief de productie van wagens bij NedCar in Born, in Nederlands Limburg. Daar werken circa 1.500 mensen, onder wie ook 300 Belgen.

De Japanse autobouwer Mitsubishi stopt voor 2013 de productie van auto’s in Europa, inclusief de productie van wagens bij NedCar in Born, in Nederlands Limburg. Daar werken circa 1.500 mensen, onder wie ook 300 Belgen. Dat heeft een woordvoerster van het bedrijf in Tokio maandag bevestigd aan het Nederlandse persagentschap ANP.
NedCar is volgens zijn website “het grootste automobielbedrijf van Nederland”. Er wordt momenteel nog de Mitsubishi Colt gemaakt. NedCar had al aangekondigd dat directeur Joost Govaarts het personeel duidelijkheid zal geven over de toekomst van het bedrijf.

Nadelige zakenklimaat
Volgens de woordvoerster is Mitsubishi door “het nadelige zakenklimaat” gedwongen de productie te staken. Mitsubishi stelde een beslissing over de toekomst van NedCar eerder al enkele malen uit, tot ongenoegen van de in onzekerheid verkerende medewerkers en vakbonden. Daardoor hadden de werknemers vorig jaar het werk meerdere malen neergelegd.

Vakbonden
NedCar heeft samen met de vakbonden de afgelopen jaren alles op alles gezet om nieuwe partijen te vinden voor de productie van auto’s in Born, maar tot nu toe zonder resultaat.

Bob Vanlaecke, die namens ACV-Metea de belangen van de Belgische werknemers verdedigt, meldt dat de 300 Belgen bij NedCar deze week nog actievoeren om een interessante opstapregeling af te dwingen. Dat zal dan wel slechts over details gaan, aangezien een sociaal plan in Nederland al vooraf vastligt.

Suat Koetloe, die de Nederlandse vakbond De Unie vertegenwoordigt, spreekt van een ‘horrorscenario’. “Dat betekent dat Mitsubishi nog dit jaar uit Limburg vertrekt. Ik heb er geen woorden voor dat al die vakmensen en gezinnen zomaar op straat worden gezet,” aldus Koetloe.

Opkomende economieën
De plannen van Mitsubishi om de productie in Europa te stoppen waren eerder al door Japanse media gemeld. Zij schreven dat het de bedoeling zou zijn de fabriek in Born te verkopen. Mitsubishi is meteen de eerste grote Japanse constructeur die elke productie in Europa stopt. De groep wil daarentegen de productie in de opkomende economieën optrekken, zo schreven die media nog.

Te koop voor 1 euro

De Nederlandse minister van Economische Zaken Maxime Verhagen liet weten dat Mitubishi de Nederlandse fabriek NedCar en alle werknemers wil verkopen voor het symbolische bedrag van 1 euro. De symbolische euro geldt als de verkoop binnen het jaar plaatsvindt, waardoor het Japanse bedrijf de kosten van een sociaal plan voor de 1.500 werknemers bij NedCar in Born zou kunnen ontwijken. Minister Verhagen liet zich trouwens ‘niet pessimistisch’ uit over een doorstart voor de vestiçging in Born, aangezien NedCar een assemblagefabriek is waar patenten geen rol spelen.

Geen gevolgen voor Belgische markt

Volgens woordvoerder Caroline Stasse van Mitsubishi België zal het sluiten van de fabriek in Born geen rechtstreekse gevolgen hebben voor de Belgische markt. Alleen de leveringstermijnen zouden kunnen veranderen, luidt het, maar daarvoor is het wachten op nieuws uit Japan. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content