Miljard euro winst voor KBC

© Image Globe

KBC heeft in 2013 een nettowinst geboekt van 1,015 miljard euro, tegenover 612 miljoen euro in 2012.

Als niet wordt gekeken naar de legacy-activiteiten en de waardering van het kredietrisico bedraagt de aangepaste nettowinst voor 2013 960 miljoen euro, tegenover 1,496 miljard euro in 2012.

In het vierde kwartaal belandde KBC in het rood, met een verlies van 294 miljoen euro, vertekend door aangekondigde hoge waardeverminderingen op kredieten in Ierland.

Geen dividend dit jaar
KBC is van plan voor 2013 en 2015 geen dividend uit te betalen. Voor het boekjaar 2014 wil KBC in mei 2015 een brutodividend van maximaal 2 euro per aandeel uitbetalen. Het is de bedoeling van de bank-verzekeraar vanaf het boekjaar 2016 opnieuw normaal dividend uit te betalen.

Vlaamse overheid

“De beslissing van het dividend is ingegeven door de couponbetalingen aan de Vlaamse overheid”, verklaarde topman Johan Thijs donderdag bij de voorstelling van de jaarresultaten. KBC heeft tijdens de crisis een beroep gedaan op 3,5 miljard euro Vlaamse overheidssteun, waarvan nog steeds 2 miljard euro openstaat. De bank moet Vlaanderen hierop een coupon van 8,5 procent uitkeren, waarvan de uitbetaling onderworpen is aan een aantal regels. Zo moet moet er drie keer op vijf jaar een coupon worden uitbetaald, mag er geen twee jaar na elkaar worden overgeslagen, en zijn het dividend en de coupon onlosmakelijk met elkaar verboden.

Wel een dividend voor volgend jaar

Thijs wees er donderdag op dat op basis van de afspraken met de Vlaamse regering, de coupon voor 2014 bijgevolg niet kan worden overgeslagen. Maar dat gebeurt dus wel voor het voorbije boekjaar en in 2015, wat door Thijs omschreven wordt als een ‘optimalisering’. Concreet gaat het om 170 miljoen euro voor de Vlaamse overheid. Aangezien de gewone aandeelhouders in dat geval voor 2013 en 2015 geen vergoeding ontvangen, stelt KBC wel een dividend van maximaal 2 euro bruto in het vooruitzicht.

Kapitaalbuffer

KBC beschikt over een kapitaalbuffer die – volgens de Basel III-normen – met 12,5 procent ruim boven de doelstelling van 10 procent ligt.

Directiecomité

De bank-verzekeraar maakte donderdag ook bekend dat het directiecomité in mei wordt afgeslankt van acht tot zes leden. Directieleden Marko Volj? en Danny De Raymaeker stappen op. Christine Van Rijsseghem, die verantwoordelijk wordt voor risicobeheer, wordt de eerste vrouw binnen het directiecomité van KBC.

De andere directieposten worden ingevuld door Daniel Falque, verantwoordelijk voor de bedrijfseenheid ‘België’, John Hollows die verantwoordelijk wordt voor ‘Tsjechië’, Luc Gijsens die de bedrijfseenheid ‘International Markets’ onder zich krijgt en financieel directeur Luc Popelier. CEO Johan Thijs kijkt toe op het human resources-beleid. (Belga/KVDA/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content