Melexis verlaagt groeivooruitzichten

20/10/11 om 08:16 - Bijgewerkt om 08:16

Bron: Trends

De Vlaamse producent van halfgeleiders voor de automobielindustrie Melexis boekt een solide derde kwartaal, maar tempert zijn verwachtingen. .

Melexis verlaagt groeivooruitzichten

© Belga

Melexis tekende in zijn derde kwartaal een nettowinst op van 25 cent per aandeel of 10,6 miljoen euro. Dat is 30 procent minder dan een jaar geleden. De omzet daalde met 4 procent tot 56,8 miljoen. De brutomarge ging 8 procent achteruit, tot 26,3 miljoen.

De bedrijfswinst lag 23 % lager op 13 miljoen. Melexis verwacht voor 2012 een "een mid- tot hoge eencijferige groei" en gelijkaardige bruto- en bedrijfsmarges als in 2011, op voorwaarde dat de euro-dollarwisselkoers rond 1,4 blijft. De groeiverwachting voor 2012 ligt daarmee iets lager dan die voor 2011, waar financieel directeur Karen van Griensven op het halfjaar nog sprak over "een hoge eencijferige groei".

Toch solide Op het eerste gezicht vallen de kwartaalresultaten tegen. De vergelijking gebeurt echter met het derde kwartaal van 2010, toen Melexis zijn beste resultaat ooit neerzette en profiteerde van de inhaalbeweging in de autoindustrie na de crisis van 2008-2009. De brutomarge daalde in het jongste kwartaal wel 2 procentpunten maar bleef op een mooie 46,3 procent. De kosten blijven onder controle. Onderzoek en ontwikkeling is 15 procent van de omzet, verkoopskosten 3 procent en de algemene- en administratiekosten 5 procent.

Chief executive officer Françoise Chombar van Melexis noteert dat "de voorraden op dit moment goed aangevuld zijn. De klanten lijken terughoudend om veel te bestellen gezien de huidige onzekerheden op de financiële markten". Chombar spreekt wel van een "gestage verdere integratie van de Melexis-producten in alle regio's".

Inkoop eigen aandelen versnelt Melexis kocht 233.795 eigen aandelen in gedurende het derde kwartaal tegen een gemiddelde prijs van 9.66 euro. Melexis heeft nu 6,2 procent van zijn eigen aandelen in portefeuille en mag volgens de besluiten van de algemene vergadering tot 20 procent gaan. De raad van bestuur besliste om het dagelijkse volume aan ingekochte aandelen te verhogen, "gezien het huidige niveau van onze aandelenkoers", meldt CFO Karen van Griensven. (BL)

Lees meer over:

Onze partners