Megaboete voor bpost door misbruik machtspositie

10/12/12 om 18:57 - Bijgewerkt om 18:57

Bron: Trends

De Raad voor de Mededinging legt bpost een boete op van 37,4 miljoen euro wegens 'ernstig misbruik van machtspositie' op de markt van de bedrijfsverzendingen.

Megaboete voor bpost door misbruik machtspositie

© bpost

De Raad voor de Mededinging legt bpost een boete op van 37,4 miljoen euro wegens 'ernstig misbruik van machtspositie' op de markt van de bedrijfsverzendingen. Dat meldt de Raad voor de Mededinging maandagavond.

De veroordeling houdt verband met een kortingensysteem 'per sender' dat het postbedrijf toepaste. Dankzij dat kortingensysteem konden grote klanten die rechtsreeks met bpost werkten, kortingen krijgen tot 50 procent van het basistarief. Bedrijven die hun zendingen verstuurden via tussenpersonen, kregen die kortingen niet of enkel retroactief.

Dat mag dus niet volgens de Raad voor de Mededinging. "Een dergelijk systeem van kortingen kon voor gevolg hebben dat de tussenpersonen of voorbereidingsbedrijven verhinderd werden om voordelige tarieven aan te bieden aan grote klanten", luidt het in een persbericht.

Het is overigens niet de eerste keer dat bpost voor het kortingensysteem 'per sender' bestraft wordt. Dat gebeurde eerder al in juli 2011 door de Belgische regulator voor de postdiensten en de telecommunicatie (BIPT). De boete bedroeg toen 2,3 miljoen euro. In totaal moet bpost dus bijna 40 miljoen euro betalen voor machtsmisbruik via zijn kortingensysteem.

Volgens Stefaan Raes, voorzitter van de Raad voor de Mededinging, vertegenwoordigt de boete ongeveer 2 procent van de omzet van circa 2,4 miljard euro die bpost boekte in 2010. Bpost kan nog in beroep gaan, maar Raes wijst erop dat de boete betaald moet worden. Het geld gaat naar de schatkist. In beroep kan het bedrag verlaagd, maar net zo goed verhoogd worden, aldus Raes.

Lees meer over:

Onze partners