Mega-overname in Amerikaanse energiesector

17/10/11 om 12:16 - Bijgewerkt om 12:16

Bron: Trends

Kinder Morgan Inc. neemt El Paso Corp. over voor zo'n 21 miljard dollar (circa 15 miljard euro).

Door de overname ontstaat het grootste aardgasnetwerk in de Verenigde Staten. Het is ook de grootste overname in de Amerikaanse energiesector in meer dan een jaar.

Marktleider

Het bod van Kinder Morgan bedraagt 26,87 dollar per aandeel, of 37 procent meer dan de slotkoers van afgelopen week. Een deel wordt betaald in cash, de rest in eigen aandelen en warrants.

Het nieuwe fusiebedrijf telt meer dan 107.000 kilometer aan gaspijplijnen, waarmee het meteen marktleider wordt in de VS. Op de tweede plaats komt Enterprise Products.

"Dit is een 'once in a lifetime'-transactie die voor beide bedrijven een win-win opportuniteit biedt", verklaarde CEO Richard D. Kinder van Kinder Morgan zondagavond. Hij wordt ook de voorzitter en CEO van het nieuwe bedrijf.

Als ook de schulden worden meegeteld gaat het zelfs om een overname van 37,8 miljard dollar. Volgens het financiële persagentschap Bloomberg is het de op zes na grootste transactie ooit in de energiesector.

De operatie zou tegen de zomer van volgend jaar moeten afgerond zijn. De raad van bestuur van El Paso zette het licht al op groen, maar de aandeelhouders en de mededingingsautoriteiten moeten nog hun zegje doen. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners