Meest winstgevende bedrijven in België: ’48 miljard winst, 3 miljard belastingen’

ExxonMobil, Antwerpen © Belga

De duizend meest winstgevende Belgische bedrijven van 2013 hebben “de helft van hun winst als dividend uitgekeerd aan hun aandeelhouders”. Op 48 miljard euro totale winst keerden ze volgens een PVDA-rapport 24 miljard uit aan aandeelhouders en betaalden ze 3 miljard belastingen.

Dat staat in het jaarlijkse rapport van de PVDA ‘Top 1000 van de winsten’.

De “fiscale cadeaus dikken de winsten aan en dit hemels manna gaat vooral naar de aandeelhouders, veel meer dan naar investeringen”, besluit de partij.

Volgens de radicaal-linkse partij hebben de 20 bedrijven die het meest dividend uitkeren alleen aan hun aandeelhouders 14,56 miljard euro uitgekeerd, veel hoger dan de winst: 8,7 miljard. Ofwel: “het kapitaalsuitkeringspercentage ligt op 168 procent”. Terwijl het bijvoorbeeld bij de notionele intrestaftrek de bedoeling was dat bedrijven winsten zouden investeren, gebeurt vaak het tegenovergestelde, aldus de PVDA, bedrijven halen geld weg om aan aandeelhouders te geven.

De twee bedrijven die de grootste dividenden uitkeerden in 2013 zijn ExxonMobil (3,8 miljard euro) en brouwerij AB InBev (3,2 miljard euro).

“Indrukwekkend” is volgens de partij dat de “grootste Belgische fortuinen bijzonder goed worden bediend. Zeven superrijke families verdelen onder elkaar zo’n 6,5 miljard aan dividenden”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content