Meer nieuwe banen in VS dan verwacht

© reuters

De nervositeit rond de begrotingsperikelen in de VS heeft geen invloed op de werkgelegenheid.

De nervositeit rond de begrotingsperikelen in de VS heeft geen invloed op de werkgelegenheid.

Amerikaanse werkgevers hebben in december bijna evenveel banen gecreëerd als in de maand ervoor. In de laatste maand van het jaar kwamen er ongeveer 155.000 banen bij, blijkt vrijdag uit een rapport van het Amerikaanse ministerie voor Werk.

Hoewel de banengroei groter is dan verwacht, blijft november toch een betere maand wat de werkgelegenheid betreft. Toen kwamen er volgens een bijgesteld cijfer 161.000 banen bij.

De banengroei in december heeft geen invloed gehad op de werkloosheidsgraad, die stabiliseerde op 7,8 procent. Dat is het laagste peil sinds december 2008.

De cijfers van het ministerie van Arbeid komen zijn iets beter dan de prognoses van de analisten, die rekening hielden met 152.000 nieuwe banen in december.

In de fabrieken kwamen er 25.000 nieuwe banen bij, in de private dienstensector 109.000. De bouwsector noteerde 30.000 nieuwe jobs, wat gedeeltelijk te verklaren valt door de heropbouw na de komst van superstorm Sandy. Bij de overheid sneuvelden er 13.000 banen, de derde daling op rij.

In de VS kwamen er in 2012 1,84 miljoen nieuwe jobs bij. (Bloomberg/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content