Marc Coucke: ‘Ik heb gedaan wat moest gebeuren’

© belga
Stijn Wuyts Journalist Kanaal Z

“Ik heb gedaan wat moest gebeuren”, zo vat Marc Coucke de verkoop van Omega Pharma aan de Amerikaanse sectorgenoot Perrigo samen. Zelfstandig verder gaan met Omega Pharma werd steeds moeilijker, verklaart de self made man in een interview met Kanaal Z.

Met hemzelf en enkele investeringsfondsen als aandeelhouder werden de risico’s te groot. “Om te groeien moet je meer en meer schulden maken, anders geraakt je er niet. En da’s niet gezond. Ikzelf had daar geen zin in, maar ook voor Omega… Als je maal 2 gaat en de schulden maal 2, dat klinkt allemaal goed, maar dat worden wel enorme bedragen.”

In buitenlandse handen

Omega Pharma haalt een omzet van meer dan een miljard euro. Jammer toch dat zo’n Belgisch topbedrijf in z’n sector alweer in buitenlandse handen valt? Coucke: “In België hebben we niet die vermogens en beleggingsfondsen en pensioenfondsen met enorme bedragen. Een bedrijf als Omega is zo groot geworden, je kan dat denk ik niet verankeren in België.”

Maar de overname is ook een geweldige opsteker voor Omega Pharma en de mensen die er werken, vindt Coucke. De twee bedrijven vullen mekaar goed aan. “Perrigo kan ons veel leren over ‘cost of goods’, om de kosten van onze producten te verlagen. Maar dit is geen fusie voor “synergiën”, om te besparen en dubbele jobs te schrappen. Wij zijn aanvullend: zij zitten niet in Europa, wij niet in de V.S.” Ook groei in België dus? “Absoluut: aan alle mensen die zeggen dat ze dat kennen, zo’n overname, en dat na 6 maanden de eerste sociale herstructureringen volgen: afspraak hier over 5 jaar en ik durf wedden dat er hier nog een blokske bijgebouwd is en dat er hier nog 100 mensen extra werken!”

600 miljoen euro cash

Coucke verdient persoonlijk dik 600 miljoen euro cash aan de verkoop, naast nog eens evenveel in aandelen van Perrigo. Dat ondernemers op zo’n meerwaarde geen cent belasting betalen, wekt kritiek op. Coucke: “Natuurlijk begrijp ik de heisa, maar een meerwaardebelasting is de oplossing niet.” Pas als de Belgische overheid efficiënter wordt, kan er sprake zijn van meerwaardebelasting, vindt Coucke. “Ik had veel liever 27 jaar aan een stuk minder sociale lasten betaald, ook mijn mensen wat meer laten verdienen. Dan zaten we in een totaal andere wereld, en dan had ik met plezier nu meerwaardebelasting betaald.” Een miljonairstaks zoals in Frankrijk werkt trouwens niet. “Daar is geen enkele motivatie meer om te ondernemen”, zegt Coucke.

De Belgische werknemer verdient niet te veel, integendeel, maar hij kost te veel

Coucke is trouwens van plan zijn winst deels te herinvesteren in Belgische bedrijven en onderzoeksinstellingen. “Ik heb al 2 zaken voorbereid: ik heb wat geïnvesteerd in een nieuwe beleggingsfonds dat investeert in Belgische ICT-start-ups, en in een fonds voor kankeronderzoeken die bij geldgebrek dreigen stopgezet te worden. Maar stuur alstublieft geen investeringsdossiers, want daar ga ik mensen voor aanwerven.”

Aandeelhouder

Na de overname blijft Coucke aandeelhouder en directielid van Perrigo. Hij wil nog jarenlang de afdeling in Europa blijven leiden. Voor hoe lang hij getekend heeft, wil hij niet kwijt. Maar makkelijk wordt het niet, want hij krijg voor het eerst in z’n leven een baas, Joseph ‘Joe’ Papa, CEO van Perrigo, boven zich. “Ik ben ook wel benieuwd. Ik weet niet wat het gaat geven, dat zou wel eens kunnen botsen, maar ‘t is weer een nieuwe ervaring erbij.”

Voor het volledige interview met Coucke en andere reportages kunt u terecht op de website van Kanaal Zof kijkt u vanavond naar de uitzendingen op televisie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content