Magnette over Caterpillar: ‘Onze prioriteit is redden wat er te redden valt’

Paul Magnette (PS) © BELGA

“Onze prioriteit is te vechten om te redden wat er te redden valt. Ook al lijkt de beslissing van de groep onherroepelijk, we gaan ons niet verliezen in fatalisme.” Dat zei Waals minister-president Paul Magnette naar aanleiding van een buitengewone zitting van de commissies Werk en Economie van het Waals parlement in Namen.

“We zijn ons bewust van de extreme zwaarwichtigheid van de situatie, maar de beslissing van Caterpillar doet niets af aan het Marshall-plan, waarin de Amerikaanse groep nooit betrokken was”, aldus Magnette, die ook uithaalde naar het ontbreken van industrieel beleid op Europees niveau. “Het is tijd om de koers te veranderen die Europa de voorbije jaren volgde”, aldus de minister-president.

Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt zei dinsdag dat “nooit eerder een directie blijk gaf van een dergelijk misprijzen tegenover de werknemers”.

De directie van Caterpillar weigert voorlopig om publiek commentaar te geven. Volgende week wordt een afgezant verwacht van de Amerikaanse groep. Een eerste vergadering tussen directie en vakbonden zou maandag moeten plaatsvinden.

Elders aan de slag

Vrijdag gaat Magnette enkele bedrijven ontmoeten die lieten weten dat ze enkele ontslagen werknemers van Caterpillar willen aanwerven. Een van de geïntereseerden is Sonaca, een luchtvaartgroep in Charleroi. Maar grote aantallen gaan dat niet zijn, zegt Bernard Delvaux, de topmanager van Sonaca in De Standaard.”‘We hebben geen grote wervingscampagne lopen, daarvoor is de conjunctuur in onze business niet stevig genoeg”, klinkt het.

De zoektocht naar nieuw werk zal voor de meeste werkzoekenden hoe dan ook niet van een leien dakje lopen. De nieuwe hoofdrolspelers in de Waalse economie hebben voornamelijk hun pijlen gericht op hoger geschoolde werknemers. Dat is onder meer het gevolg van het Marshall-plan, waarmee de Waalse regering voornamelijk de kaart trekt van kmo’s en start-ups. Voorbeelden daarvan zijn farma en biotech, of de slimme maakindustrie. Ondernemingen die dus voornamelijk interesse hebben in hoger opgeleide profielen. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content