Logistiek bedrijf Essers mag uitbreiden en beschermd bos kappen

© /

Het logisitieke bedrijf Essers zal kunnen uitbreiden in Limburg, beslist de Vlaamse regering. Dat gaat ten koste van een beschermd bos, maar er volgen compensaties.

Het logisitieke bedrijf Essers kan en mag dus uiteindelijk zijn farmasite in Genk uitbreiden. Dat betekent dat door de goedkeuring van de Vlaamse regering – via het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) – het beschermd naaldbos van 11 ha mag gekapt worden.

Dat bos bevindt zich aan de Transportlaan en de E314 in Genk, waar op een ruimte van 70.000 vierkante meter magazijnen worden bijgeplaatst.

De natuurcompensaties die de Vlaamse regering belooft, komen er onder meer via een eiken-berkenbos van 13,2 ha in Opglabbeek, op de grens met Genk, en 1 ha grasland in Zonhoven. Voorts wordt in Genk een natuurgebied uitgebreid met 7,5 ha. In Zonhoven wordt een bivakplaats afgebroken om er de natuurwaarde te herstellen.

Essers maakt zich sterk dat door de uitbreiding van de site 400 bijkomende jobs mogelijk worden.

Tegen de aangekondigde plannen van het logistieke bedrijf kwam fel protest van natuurverenigingen én van cabaretier Wouter Deprez.

Het bedrijf Essers verklaarde eerder in een reactie op het protest dat er in Limburg geen alternatieve locatie te vinden is voor de uitbreidingsplannen.

Vrijdag laat minister Schauvliege optekenen dat de beslissing streeft naar ‘een evenwicht tussen ecologie en economie’. “De creatie van 400 jobs is broodnodig in een stad met 3.600 werklozen”, aldus de minister. Essers moet voor de plannen wel nog een bouw- en milieuvergunning krijgen.

Essers wil milieuverenigingen beter betrekken bij het beleid

H.Essers reageert vrijdag alvast tevreden op de beslissing van de Vlaamse regering. “We zijn tevreden met deze beslissing. We wisten dat het een goed dossier was maar we geven toe dat er de voorbije maanden niet transparant genoeg gecommuniceerd werd en daar hebben wij uit geleerd,”aldus CEO Gert Bervoets.

Wij willen de kritische vragen niet uit de weg gaan. Wij verwachten geen applaus voor de uitbreiding, maar wij willen wel aantonen dat we onze verantwoordelijkheid nemen voor de realisatie van alle milderende maatregelen.” (Gert Bervoets)

Dat betekent dat het bedrijf zijn medewerking verleent aan het initiatief van de stad Genk om met een monitoringscommissie de realisatie van de boscompensaties en andere ‘milderende maatregelen’ te begeleiden. “Er komt de komende weken ook een breed infomoment voor de buurt, de natuurverenigingen en de medewerkers waar H.Essers de verschillende ‘milderende maatregelen’ uitvoerig toelicht en alle plannen toont. Iedereen kan daar zijn vragen stellen”, luidt het in een persbericht.

‘Hemeltergend slechte beslissing’

Aan politieke zijde blijft het protest en de verontwaardiging ook vrijdag gelden. Bij Groen bijvoorbeeld spreken ze van een ‘hemeltergend slechte beslissing’ van de Vlaamse regering. “Het bos rond Essers is door Europa erkend als absolute topnatuur. Maar blijkbaar kan CD&V-minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege onmogelijk op andere gedachten gebracht worden. Haar titel ‘minister van Natuur’ wordt stilaan behoorlijk paradoxaal en cynisch”, reageert Groen-parlementslid Johan Danen.

Volgens Danen is er ook sprake van een ‘bouwmisdrijf’ en zijn de juiste procedures niet gevolgd. Hij vreest een situatie van rechtsonzekerheid.

‘Onbegrip bij burger en imagoschade voor regering’

Cabaretier Wouter Deprez omschrijft de beslissing van de Vlaamse regering op Facebook als ‘de zoveelste inspiratieloze plotwending’. De cabaretier hekelt dat de regering zich in dit dossier ‘onwankelbaar en onverzettelijk wil tonen’. “Had de regering maar een fractie van die onverzettelijkheid getoond in het handhaven van de voorwaarden die ze nog maar een paar jaar geleden zelf oplegde aan Essers”, stelt hij. Maar volgens Deprez is de kous daarmee niet af.

De cabaretier is er namelijk van overtuigd dat de natuurorganisaties nu naar de Raad van State zullen stappen. “De juridische afloop van deze episode staat nog niet vast, maar een deel van het eindresultaat wel al: veel kwaadheid, frustratie en onbegrip bij de burger, tijdverlies voor Essers en imagoschade voor de Vlaamse regering”, besluit Deprez.

‘Ecologie en economie kunnen hand in hand gaan’

Minister Schauvliege kan vrijdag wel op bijval van ondernemersorganisatie Voka rekenen, die meldt ‘bijzonder verheugd te zijn dat het gezond verstand gezegevierd heeft’. “Ecologie en economie kunnen hand in hand gaan”, zegt gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg Johann Leten.

Volgens Leten, die zich ook positief uit over de geplande natuurcompensaties in ruil voor het bedreigde bos, is H. Essers als grootste Limburgse werkgever van cruciaal belang voor de provincie. “Dat zij nu bijkomende tewerkstelling kunnen realiseren is heel goed nieuws voor Limburg”, aldus Leten.

(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content