Levenslang dagelijks 'Brugse Zot' voor 7.500 euro

15/06/15 om 18:30 - Bijgewerkt om 18:37

De Halve Maan wil dit najaar starten met de bouw van een bierpijpleiding onder Brugge. De brouwer hoopt het geld voor het project gedeeltelijk op te halen via crowdfunding.

Levenslang dagelijks 'Brugse Zot' voor 7.500 euro

Xavier Vanneste van De Halve Maan © belga

Maandag lanceerde de brouwerij, die onder meer Brugse Zot produceert, een oproep om via crowdfunding een deel van de leiding te betalen. Doel van de pijpleiding is om grote tankwagens niet meer tot in het centrum van Brugge te laten rijden.

Tegen half juli zal het openbaar onderzoek afgerond worden en kan alles in gereedheid worden gebracht om te starten met de bierpijpleiding die onder de West-Vlaamse provinciehoofdstad zal lopen.

Het gaat om een tracé van 3,2 kilometer dat start aan de brouwerij, onder 't Zand zal lopen en zal monden in de bottelarij net naast de Brugse ring. De brouwerij hoopt in het najaar van 2016 klaar te zijn met de werken. Er zal gebruikgemaakt worden van plaatselijke gerichte boringen waardoor de hinder beperkt zal blijven.

Levenslang bier voor 7.500 euro

Over de prijs wou de brouwerij niets kwijt gezien er een aanbesteding loopt. "Maar het gaat om een getal van zeker zeven cijfers", klinkt het. Opvallend is dat de brouwerij een deel van de kosten hoopt terug te winnen via crowdfunding. Zo zijn er drie formules uitgewerkt waarbij betalers onder meer een certificaat krijgen. Wie 7.500 euro veil heeft voor het duurste pakket krijgt daar zelfs levenslang dagelijks een gratis Brugse Zot voor in ruil.

De Halve Maan heeft op dit moment nog geen zicht hoeveel er op die manier kan ingezameld worden, en acht dat ook minder belangrijk. Het hoofddoel is om een breder publiek te bereiken met dit verhaal.

Burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) is alvast onder de indruk van het project en de innovatieve manier om fondsen te werven. "We moeten het verleden koesteren om samen de toekomst te maken. Het is opvallend hoe een van de oudste bedrijven in de stad zo inspirerend en innoverend denkt", aldus de burgemeester van Brugge.

(Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners