Led werpt schaduw over Philips Turnhout

18/10/11 om 12:18 - Bijgewerkt om 12:18

Bron: Trends

Philips schrapt 4.500 banen. De impact op België zou binnen de perken blijven. Voorzichtig optimisme dus in Turnhout. Daar heeft Philips een fabriek die focust op HID-lichttechnologie. Alleen jammer dat Philips vooral heil lijkt te verwachten van led.

Sinds hij in april CEO werd, heeft Frans van Houten al voor 800 miljoen euro besparingen aangekondigd. In zijn recente speech voor de viering van 120 jaar Philips verwees hij uitdrukkelijk naar projecten rond ledverlichting. Ook bij het uitgebreide overzicht van innovaties stond led in het zonnetje.

En dat terwijl bij Philips in Turnhout, dat ruim 1700 werknemers telt, de focus helemaal ligt op HID: hogedruk-gasontladingslampen, In dergelijke lampen wordt elektrische stroom door een gas onder hoge druk gestuurd, waardoor dat oplicht.

HID wordt door zijn hoge lichtopbrengst vooral gebruikt voor straat- en winkelverlichting, maar er is een brede waaier van toepassingen, van verlichting in voetbalstadions, op toneelpodia en filmsets tot in de plantenkweek. Philips BeLux-topman Geert Verachtert, bestrijdt in een gesprek met Trends dan ook dat de hemel boven Turnhout dreigend donker kleurt.

Trends: Het was bij de viering voor 120 jaar Philips al led wat de klok sloeg. Slecht nieuws voor Philips Turnhout?

Geert Verachtert (CEO Philips Benelux): "Op korte termijn investeren we nog behoorlijk veel in Turnhout omdat we daar nog heel wat mogelijkheden en kansen zien. Uiteraard zal er een moment komen dat de technologie die we in Turnhout maken voor een stuk de maturiteitsfase bereikt. Leds zullen hun intrede doen in steeds meer applicaties. In sommige toepassingen is de sweet spot van leds zelfs al bereikt. Maar in andere applicaties gaat dat veel langer duren of misschien nooit gebeuren, meer bepaald als je spreekt over hoge lichtbronnen waar heel veel licht uit moet komen."

Maar het staat toch in de sterren geschreven dat de HID-business zal afnemen?

"Daar kan je wellicht niet aan ontsnappen. Analisten zijn het erover eens dat rond 2015 leds voor 50 tot 60 procent van de verlichting zorgen. Nu is dat 15 à 16 procent. Maar al wordt die 60 procent bereikt, dan komt nog altijd 40 procent van de verlichting van conventionele technologie. HID is goed gewapend om die strijd aan te gaan. De vraag is welke doorbraakinnovaties je nog kan bereiken met HID. Er zijn een aantal scenario's, maar het is te vroeg om daar uitspraken over te doen.

"Ik zie absoluut toekomstmogelijkheden. Er zijn applicaties waarbij beide technologieën complementair zijn, en er is een gigantische vervangingsmarkt. Lampen gaan nu eenmaal stuk. Dat samen maakt dat wij nog behoorlijk wat kansen zien voor Turnhout."

Welke?

"In voetbalstadions hebben wij een marktaandeel van 70 tot 80 procent, wereldwijd. Die kan je niet met led verlichten, omdat het gaat over gigantisch hoge lichtbundels. Dat zijn applicaties waarin HID uniek is. Ook in televisie- of filmstudio's wordt bijna uitsluitend HID gebruikt. Dat ga je de komende vijf jaar niet door leds vervangen." (Be.L.)

Het volledige interview leest u deze week in Trends

Lees meer over:

Onze partners