LBC hekelt fusieplannen Delhaize: ‘De bruid werd mooi opgesmukt om ze nadien uit te huwelijken’

Bij Delhaize werden in juni massale ontslagen en winkelsluitingen in het vooruitzicht gesteld © Belga

Dat Delhaize en Ahold (Albert Heijn) verkennende gesprekken begonnen zijn over een fusie, geeft een zeer wrang gevoel bij de werknemers en vakbonden van Delhaize, zo zegt de bediendebond LBC.

Supermarktketen Delhaize heeft via een persbericht bevestigd dat ze rond tafel zit met met Ahold om over een mogelijke fusie te praten. De voorbije dagen waren er in de pers berichten verschenen over fusiegesprekken tussen de Belgische en Nederlandse retailer. LBC is niet te spreken over de plannen.

“Opgesmukte bruid”

Bij de winkelketen werd dit jaar immers nog maar een sociaal akkoord bereikt over de herstructurering waarbij 1.800 banen verdwijnen. “De bruid werd mooi opgesmukt om ze daarna uit te huwelijken”, zegt vakbondssecretaris Veerle Verleyen.

Over de mogelijke fusie heerst heel wat ongerustheid op de werkvloer, klinkt het. De christelijke bediendebond vraagt duidelijkheid en betreurt het ten zeerste dat het nieuws via een persbericht en voordien in de krant vernomen werd. “Ik vind dat wij als eerste betrokken partij duidelijkheid mogen krijgen van de directie, en niet via een persbericht.”

Tijdens de sociale onderhandelingen over de herstructureringen waren er volgens Verleyen reeds geruchten over een fusie. “De vermoedens van tijdens de gesprekken over het transformatieplan komen uit.” Er werden vragen over de kwestie gesteld, maar daar werd toen niet bevestigend op gereageerd, klinkt het.

Of een fusie een goede of een slechte zaak zou zijn, moet nog blijken, klinkt het nog. “We moeten waakzaam zijn voor de gevolgen. Het betekent een schaalvergroting, maar het mag geen verhaal zijn van deregulering en sociale afbraak.” De afspraken omtrent het transformatieplan moeten gerespecteerd worden, “of de eigenaar nu Delhaize of Ahold is.”

Komende maandag staat een ondernemingsraad op de agenda bij Delhaize. Daar wil LBC eerst een duidelijk beeld van de gang van zaken krijgen. In functie daarvan zal een beslissing volgen over mogelijke vakbondsacties.

Probleemloze fusie

Volgens Delhaize zouden de gesprekken al dan niet kunnen leiden tot een toekomstige transactie.

Een combinatie van beide bedrijven zou voor de Belgische markt weinig problemen moeten kennen. Albert Heijn heeft immers maar een dertigtal winkels in ons land. Maar de combinatie Delhaize-Albert Heijn zou wel Colruyt van de troon stoten als marktleider. In Nederland is Ahold overigens al marktleider. Bovendien zijn beide bedrijven actief in de VS, aan de oostkust, maar is er hier weinig overlapping.

De twee retailers praten overigens niet voor het eerst over een fusie. In 2006-2007 zouden de vergevorderde gesprekken nog afgesprongen zijn. Het grotere Ahold zou zich destijds niet kunnen vinden hebben in een constructie waarbij de bedrijven een gelijk aandeel in het fusiebedrijf zouden krijgen.

Marktexplosie

De markten reageerden alvast positief op de mogelijke fusieplannen. Beide supermarktgroepen werden gisteren samen bijna 2 miljard euro meer waard. De analisten zijn er van overtuigd dat de synergievoordelen van een fusie enorm groot zijn voor beide bedrijven. Ze zouden onder meer 0,5 procent van de jaaromzet kunnen besparen op hun jaarlijkse werkingkosten.

Volgens Trends-redacteur Stijn Fockedey is een fusie een slecht idee. ‘Het probleem van Ahold en Delhaize mag dan hetzelfde zijn, door de lokale verschillen is voor beide een andere oplossing nodig’, zegt hij in een opiniestuk. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content