Lanxess: geen garantie voor Antwerpen

© Belga

Lanxess werd bij de lancering acht jaar geleden smalend omschreven als het afdankertje van Bayer. Vandaag zit de Duitse chemiegroep in bloedvorm, mede dankzij de drie Antwerpse vestigingen.

Nochtans was er in 2004 vrijwel niemand die dat durfde te dromen. Bayer had toen net zijn basis- en fijnchemie plus een deel van de kunststoffentak afgesplitst. Lanxess werd de verzamelnaam voor die veelal ongeschikte en ondermaats presterende activiteiten van Bayer.

Maar intussen is Lanxess uitgegroeid tot een sterkhouder van de chemiesector. En dat het de groep menens is met die Antwerpse vestigingen, bleek onlangs nog. Met de jongste investering van 75 miljoen euro wordt een nieuwe polyamidefabriek gebouwd in Lillo. Sinds de geboorte van Lanxess is er in de Antwerpse vestigingen al zowat een half miljard euro geïnvesteerd, vooral in capaciteitsuitbreidingen.

En toch betekent dat niet dat Lanxess Antwerpen op de lauweren kan rusten, geeft Rainier van Roessel aan. De Nederlander is lid van de vierkoppige directie van de chemiegroep Lanxess en verantwoordelijk voor industriële relaties. Maar binnen het topmanagement is hij ook de België-kenner. Van 2006 tot begin 2010 was hij als country representative de belangrijkste vertegenwoordiger van Lanxess in ons land.

Doen de hoge loon- en energiekosten u niet twijfelen over de toekomst van de Belgische activiteiten?

RAINIER VAN ROESSEL. “Het klopt dat de kostensituatie in Antwerpen best moeilijk is. Dat heeft veel te maken met de indexering die je elders niet hebt. Daardoor komen de kosten tot een niveau waarop het moeilijk is om verder competitief te blijven. Er zijn ook al veel industrieën uit Antwerpen vertrokken, wat jammer is. Ik weet dat er daarover in België veel gedebatteerd wordt, en de Belgen moeten zelf weten hoe ze de toekomst willen managen.”

Het moet niet gekker worden? VAN ROESSEL. “We hebben veel geld in onze activa geïnvesteerd om ze competitief te houden, en dat zijn we ook voort van plan. Maar uiteindelijk kijken wij naar alle vestigingen en we investeren natuurlijk daar waar we de beste voorwaarden hebben.”

Bedoelt u dat Antwerpen investeringen misloopt als het zo verder gaat?

VAN ROESSEL. “We proberen onze vestigingen zo lang mogelijk competitief te houden. Dat is in het verleden best goed gelukt, maar is geen garantie voor de toekomst. De situatie in Europa wordt moeilijker. De Amerikanen hebben door hun activiteiten in schaliegas nu gasprijzen die nog maar een derde bedragen van de prijs van een jaar geleden. Als je dat vergelijkt met de energiekosten in België en Duitsland, heeft Amerika daar een enorm voordeel. Dus we zullen zeker meer investeringen en sterkere groei in Amerika zien. Voor Europa, en vooral voor die landen waar de energiekosten zeer hoog zijn, is dat een uitdaging waarvoor de regeringen een oplossing moeten vinden.”

Bert Lauwers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content