‘Langere opzegtermijnen bouwvakkers bedreigt werkgelegenheid’

© Belga

“Een zwarte dag voor de bouwsector.” De Confederatie Bouw is ongemeen scherp voor het arrest van het Grondwettelijk Hof, waardoor bouwvakkers aanspraak kunnen maken op langere opzegtermijnen.

“Ik vrees het ergste voor de werkgelegenheid. Een tsunami dreigt”, aldus Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de werkgeversfederatie in de bouwsector.

De uitspraak komt er nadat een bouwvakker, gesteund door de vakbonden, naar het hof was gestapt tegen de wet op het eenheidsstatuut. Die wet harmoniseerde de verschillende opzegtermijnen tussen arbeiders en bedienden.

Er was evenwel een uitzondering voor arbeiders tewerkgesteld op tijdelijke werkplaatsen, op werven dus. Voor hen gold de uitzondering voor onbepaalde duur. Voor arbeiders op vaste werven -in het atelier van het bouwbedrijf- gold een uitzonderingsstatuut van vier jaar, tot 2018.

Geen toegang tot een vaste baan

Het arrest dreigt ervoor te zorgen, aldus de Confederatie Bouw, dat “bouwvakkers geen toegang meer zullen krijgen tot een vaste baan”. De Mûelenaere: “Wie gaat zich nog engageren op lange termijn voor activiteiten die maar een paar maand duren?”, aldus de topman van de werkgeversorganisatie. De korte opzegtermijnen waren decennialang traditie in de bouw, juist om contracten van onbepaalde duur mogelijk te maken, argumenteert de confederatie. “De vaste banen worden de dupe van dit arrest.”

De sector is vandaag goed voor 200.000 vaste banen. “Een tsunami” komt daar nu op af, vreest de Mûelenaere. “Ik vrees het ergste. We staan voor sombere tijden voor de werkgelegenheid en de financiering van de sociale zekerheid.”

De confederatie Bouw wijst op de zware tijden die de sector al voor het arrest doormaakte, door de deloyale concurrentie van gedetacheerde werkkrachten uit het buitenland.

Dringende bijeenroeping

De confederatie Bouw vraagt dan ook dringend de bijeenroeping van een rondetafel over de problematiek en de tussenkomst van de regering. Er is nood aan een taxshift in de sector, met een verlaging van de patronale lasten met zes euro per uur voor de gemiddelde werknemer. “Dit is de enige mogelijkheid om het vast contract nog overlevingskans te geven”, stelt de Mûelenaere.

Ook bij de Bouwunie, de unie van het kmo-bouwbedrijf, is men “aangeslagen” door het arrest, vertelt Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder. “Dit is slecht nieuws. Het arrest zet de contracten van onbepaalde duur op de helling.”

Einde uitzonderingsstatuur bouw

Om “ernstige financiële gevolgen” bij de werkgevers te vermijden, geldt de beslissing maar vanaf 2018, zo staat in het arrest. Met andere woorden: of bouwvakkers nu op vaste of mobiele werven werken, vanaf 2018 hebben ze recht op langere opzegtermijnen. Dan eindigt het uitzonderingsstatuut voor de bouw.

Ter herinnering: ook andere sectoren, zoals de stoffering of de confectie, hadden recht op dergelijk tijdelijk uitzonderingsregime.

Volgens ACV krijgen 100.000 bouwvakkers door de uitspraak recht op verlengde opzegtermijnen. Bijvoorbeeld: in de huidige regeling hebben bouwvakkers met een loopbaan van 20 jaar recht op een opzeg van 16 weken. Vanaf 2018 wordt dat 60 weken.

ACV bouw-industrie & energie reageert opgelucht. “Het arrest bevestigt dat we geen tweederangsburgers zijn”, aldus voorzitter Stefaan Vanthourenhout. Hij countert alvast de kritiek van de werkgevers: “Dit betekent geen meerkost als de opzeg gewoon wordt uitgevoerd.” (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content