Kris Peeters (CD&V) roept Ryanair-topman O’Leary op ‘sociaal conflict niet te laten escaleren’

© belga

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) mengt zich in het sociaal conflict tussen de bonden en de directie van Ryanair.

Na de omstreden waarschuwingsbrieven die lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair afgelopen weekend naar stakend boordpersoneel heeft verstuurd, vraagt minister van Werk Kris Peeters maandag in een brief aan topman Michael O’Leary ‘om het sociaal conflict niet te laten escaleren’.

In de brieven kregen de stakers een duidelijke waarschuwing. Op het rooster van de stakende werknemers werd hun afwezigheid namelijk als ‘no show’ geregistreerd. Dat betekent dat het betrokken personeel op de stakingsdagen ‘onwettig afwezig’ is geweest, waardoor ‘alle onwettige afwezigheden worden genoteerd en in beschouwing worden genomen, naast alle andere relevante prestatiegegevens, wanneer er naar promoties en transfer opportunities wordt gekeken’.

“Wie meer dan eens onwettig afwezig is, kan worden ontslagen om dringende reden,” verduidelijkte Hans Elsen, vakbondsverantwoordelijke logistiek en luchthaven van LBC-NVK, later.

Peeters meldt maandag dat hij ‘de precieze juridische omstandigheden van de brieven’ aan de stakende personeelsleden onderzoekt. De minister beklemtoont in zijn reactie dat ‘het stakingsrecht inhoudt dat werknemers niet op basis van hun deelname aan een staking ontslagen kunnen worden’. “Dat geldt des te meer wanneer een staking op een correcte manier is aangezegd en erkend wordt door een of meer vakbonden.”

De christelijke vakbond rekende op een reactie van bevoegde politici zoals Peeters, maar ook van premier Charles Michel, Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europees Commissaris van Sociale Zaken Marianne Thyssen. “Het duurt al veel te lang dat Ryanair zijn zin kan doen op sociaal vlak, zonder dat de sociale inspectiediensten optreden”, klinkt het.

Peeters zegt zich aan te sluiten bij de oproep van het sectorale verzoeningsbureau aan de betrokken partijen, om het sociaal conflict op te lossen door het voeren van een ernstige dialoog.

Ryanair moest op woensdag 25 en donderdag 26 juli 600 vluchten annuleren, omdat het boordpersoneel in staking ging in België, Portugal, Spanje en Italië. Dat had gevolgen voor zowat 50.000 reizigers. Ryanair telt 700 personeelsleden in België.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content