KPMG onderzoekt samenwerking met advocaten

25/10/11 om 11:19 - Bijgewerkt om 11:19

Bron: Trends

KPMG onderzoekt de samenwerking met een advocatenkantoor, zegt zijn topfiscalist Koen Maerevoet. Daarmee sluit de consultant het rijtje van de Big Four die opnieuw met de 'advoccountants' willen starten.

KPMG onderzoekt samenwerking met advocaten

Het advocatenkantoor Laga is na de banvloek van de balie op multidisciplinaire praktijken, begin deze eeuw, goed blijven samenwerken met Deloitte. Het nauw met Ernst & Young gelieerde HvG Advocaten opende vorig jaar een kantoor in Diegem. En onlangs maakte PwC-topman Karel De Baere in Trends bekend dat ook hij over een alliantie met advocaten onderhandelt.

"Persoonlijk heb ik vragen bij die interprofessionele samenwerkingsverbanden", reageert Dirk Van Gerven, stafhouder van de Vlaamse balie in Brussel. "Maar waarschijnlijk kan de balie ze niet tegenhouden. De Europese tendens is duidelijk. In Frankrijk en andere landen werken de consultants van de Big Four al in een associatie met advocaten. Het Verenigd Koninkrijk laat ook de alternative business structures toe. Als die advocaten hier in Brussel actief willen worden, denk ik dat de Europese regels ons verplichten hen toe te laten."

De stafhouder eist wel absolute garanties voor de onafhankelijkheid en het beroepsgeheim binnen die structuren. Bedrijfsrevisoren hebben immers in tegenstelling tot een advocaat de meldingsplicht als ze op een misdrijf stuiten. Van Gerven: "Ze kunnen dus moeilijk met een advocaat in een kantoor werken. Een alternatief is dat beide beroepen gemeenschappelijke activiteiten onderbrengen in een holdingstructuur, zoals in Frankrijk." (HB)

Lees meer over:

Onze partners