Kmo's zijn nog niet hersteld van vorige crisis

18/10/11 om 09:31 - Bijgewerkt om 09:31

Bron: Trends

Dat blijkt uit het jaarlijkse KMO Kompas van Deloitte.

De Belgische kmo's zijn nog altijd niet hersteld van de crisis die in 2008 keihard toesloeg. Dat blijkt uit het jaarlijkse KMO Kompas van Deloitte, een enquête bij 2.400 bedrijven.
Slechts een minderheid van de kmo's (41 procent) realiseerde de voorbije drie jaar een reële omzetgroei en de meerderheid (55 procent) van de ondervraagde bedrijfsleiders gaf toe dat de waarde van hun onderneming gedaald was in de periode tussen 2008 en nu.

Vooral de industriële bedrijven en de oudere ondernemingen (van meer dan 25 jaar) krijgen de hardste klappen.

De kleine en middelgrote bedrijven snoeiden dan ook fors in hun investeringen. "Vooral de jongere ondernemingen hebben voorzichtigheidshalve de hand aan de knip gehouden", zegt Nikolaas Tahon namens Deloitte.

Die goedehuisvaderaanpak blijkt ook uit het feit dat 70 procent van de winstgevende Belgische kmo's alle winsten gereserveerd heeft voor de eigen vennootschap, met de bedoeling het eigen vermogen te versterken in tijden dat het ietwat moeilijker gaat. In periodes van crisis wordt ook beduidend strikter omgesprongen met het werkkapitaal (minder stocks, betere opvolging van klantenkredieten). (KC)

Voor meer info: www.KMOkompas.be

Onze partners