Kledingketen Zara in Brazilië beschuldigd van slavernij

18/08/11 om 09:25 - Bijgewerkt om 09:25

Bron: Trends

De Spaanse kledingketen Zara wordt ervan beschuldigd in Brazilië mensen tewerk te stellen in omstandigheden die erg lijken op slavernij.

Kledingketen Zara in Brazilië beschuldigd van slavernij

© Reuters

Het parket voert een onderzoek naar de praktijken. Het onderzoek ging in mei van start in Americana, op 130 km van Sao Paulo, waar eerder 52 Boliviaanse zwartwerkers waren aangetroffen die in lamentabele omstandigheden moesten werken.

Tijdens het onderzoek werden 'kledingstukken van het merk Zara gevonden en in beslag genomen', aldus een woordvoerder van de arbeidsinspectie, die toevoegde dat Zara enkele diensten uitbesteedde aan een Braziliaanse onderneming die op haar beurt beroep deed 'op verschillende clandestiene naaiateliers'.

'Onmenselijke condities'

De Bolivianen 'werkten gemiddeld 14 uur per dag in onmenselijke condities', aldus de woordvoerder. De arbeiders woonden op de verdieping boven het atelier in erbarmelijke hygiënische omstandigheden.

De Spaanse modegigant Inditex, waarvan Zara een onderdeel is, gaf in een communiqué toe dat er zich onregelmatigheden hebben voorgedaan en eist 'dat de leverancier die verantwoordelijk is voor de illegale outsourcing zich onmiddellijk in regel stelt'. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners