Keytrade Bank mikt op half miljoen klanten

THIERRY TERNIER"Als digitale bank staan we open voor samenwerking met fintechs." © BELGA
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Keytrade Bank wil tegen eind 2020 een half miljoen klanten tellen, tegen 285.000 op dit moment. De digitale bank start volgend jaar met de commercialisering van hypotheekleningen en wil een turbo zetten onder haar onlinevermogensbeheer.

Keytrade Bank is sinds medio dit jaar een onderdeel van de Franse groep Crédit Mutuel Arkéa. De Fransen kochten Keytrade voor meer dan 250 miljoen euro van Crelan en fuseerden de bank met hun eigen onlinebankfiliaal Fortuneo België. Daar kwamen een week geleden ook de Belgische activiteiten en klanten van PSA Bank bij.

“Schaalgrootte is erg belangrijk voor ons”, zegt Thierry Ternier, CEO van Keytrade Bank. “Wij hebben nauwelijks variabele kosten. Daardoor daalt onze gemiddelde kostprijs per klant naarmate we meer klanten hebben, waardoor we hen betere voorwaarden kunnen bieden.”

Na de fusie met Fortuneo België en de integratie van PSA Bank België telt Keytrade Bank 285.000 klanten, goed voor 10 miljard euro activa onder beheer, en 150 mensen in dienst. Het gros van het cliënteel komt van Keytrade, dat meer dan 200.000 klanten had, Fortuneo België kwam aan 70.000, en bij PSA Bank hadden zo’n 10.000 Belgen een spaarrekening.

Keytrade Bank wil zich opwerpen als de eerste digitale bank in België met een volledig bancair aanbod voor particulieren. Naast spaar- en beleggingsproducten verkoopt de bank vanaf medio volgend jaar ook hypotheekleningen. “Door zelf woonkredieten te produceren, hopen we dat klanten van Keytrade hun hoofdbank maken”, zegt Ternier. “Als we alle diensten aanbieden, vormen we een volwaardig digitaal alternatief voor de klassieke banken.”

Tegen eind 2020 mikt Keytrade Bank op een half miljoen klanten. De groei zal vooral organisch zijn, aldus Ternier, maar ook overnames van instellingen of portefeuilles kunnen ertoe bijdragen.

De klanten van Fortuneo België worden pas begin volgend jaar overgezet op het platform van Keytrade. Op dat moment zal de bank ook beslissen welke commerciële tarieven ze hanteert voor beursorders en spaarrekeningen. Tot hiertoe bood Fortuneo zijn klanten betere voorwaarden dan die van Keytrade.

Vermogensbeheer

Keytrade zet vooral zijn onlinevermogensbeheer in de kijker. KeyPrivate werd een jaar geleden gelanceerd en telt 1000 klanten die gemiddeld 40.000 euro discretionair laten beleggen. Keytrade werkt daarvoor met een hybride model. Computerprogramma’s bepalen de activasamenstelling van een portefeuille, met een investeringscomité dat controleert en bijstuurt. Om de kosten te drukken worden bijna uitsluitend trackers gebruikt (fondsen die passief een index volgen).

“Duizend klanten voor KeyPrivate is op het eerste gezicht een beperkt succes”, geeft Ternier toe. “De interesse is veel groter. Maar klanten kijken graag de kat uit de boom, ze willen eerst resultaten zien. Nu we na een jaar mooie rendementen kunnen voorleggen, verwacht ik dat de groei in een stroomversnelling komt. Een miljard euro activa onder beheer tegen 2020 (tegen 40 miljoen nu, nvdr) lijkt me een realistische verwachting.”

KeyPrivate werkt met tien risicocategorieën. De meest defensieve portefeuille zette een rendement van 2,7 procent neer. Klanten die bereid waren meer risico’s te nemen, konden genieten van rendementen tussen 6 en 7 procent.

“We zijn heel opgetogen over de samenwerking met de fintech Gambit, die zorgt voor de computersturing van de activakeuze bij KeyPrivate”, zegt Ternier. Hij ziet hierin een model voor de toekomst: “Als digitale bank staan wij open voor fintechbedrijven, onze cultuur is dezelfde. Zij kunnen ons diensten leveren, en omgekeerd kunnen wij hen toegang verlenen tot onze banksystemen. Ik verwacht nog meer zulke samenwerkingsakkoorden, zodat we in innovatie blijven vooroplopen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content