'KBC werd voor 63 miljoen opgelicht door diamantair'

29/08/15 om 05:12 - Bijgewerkt om 05:12

Een 58-jarige diamantair heeft KBC via diens pas opgedoekte Antwerpse Diamantbank voor meer dan 63 miljoen dollar opgelicht. De man leidde de bankiers jarenlang om de tuin via stromannen, loze beloftes en smokkelpraktijken.

'KBC werd voor 63 miljoen opgelicht door diamantair'

© REUTERS

Dat meldt De Tijd.

In een "beëdigde verklaring" die KBC bezorgde aan de Israëlische autoriteiten, beschrijft de bank hoe ze voor 63,6 miljoen dollar is opgelicht door Erez D., die jarenlang in Antwerpen zaken deed en woonde, maar nu vermoedelijk in Israël is ondergedoken.

Al in oktober 1986 opende Erez D. zijn eerste rekening bij de Antwerpse Diamantbank. Hij bouwde een ogenschijnlijk bloeiende zaak uit, en kocht zich in 2005 een privéjet voor 41 miljoen euro. Sinds de crisis van 2008 ging het snel bergaf.

30 miljoen extra

De diamantair bouwde jarenlang een schuldenberg op bij de Diamantbank, hij kreeg de bankiers in 2011 zover om nog eens 30 miljoen in zijn zaak te pompen. Finaal, in 2013, wist hij de diamanten die hij in onderpand gaf, weg te smokkelen, eerst naar Zuid-Afrika en vandaar naar Israël. De bank probeert de stenen nu daar terug te krijgen.

KBC geeft geen commentaar "op lopende rechtszaken".

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners