KBC slankt hoofdkantoor af

08/10/12 om 09:09 - Bijgewerkt om 09:09

Bron: Trends

KBC past zijn groepsstructuur aan, wat moet leiden tot minder overheadkosten. Er zullen arbeidsplaatsen verdwijnen, maar niet in het commerciële netwerk.

KBC slankt hoofdkantoor af

© belga

Als alle desinvesteringen achter de rug zijn, zal KBC een derde kleiner zijn dan in 2008. CEO Johan Thijs wil daar nu ook de groepsstructuur op afstemmen.

De mature en winstgevende markten België en Tsjechië worden de twee belangrijkste businessunits. De landen waar KBC niet tot de marktleiders behoort (Slovakije, Hongarije en Bulgarije) worden samengebracht in 'Internationale markten'. Bank- en verzekeringsproducten zullen voor de hele groep ontwikkeld worden in de afdeling 'International Product Factories'.

De nieuwe structuur gaat gepaard met een afslanking van het hoofdkantoor, dat enkel een ondersteunende rol overhoudt. Het kantorennetwerk zou buiten schot blijven. In het nabije verleden drukte KBC zijn overhead-kosten al met 10 procent, maar dat is onvoldoende. De Belgische bank-verzekeraar wil zijn verhouding kosten/inkomsten op drie jaar verminderen tot 55 procent. In een lage rente-omgeving is dat geen sinecure.

Thijs wil dit doel realiseren zowel door de inkomsten te verhogen als de kosten te verlagen. Aan de inkomstenzijde staat de rentemarge onder druk, en moet KBC rekenen op de geografische spreiding van zijn activiteiten en op andere inkomsten (bijvoorbeeld uit verzekeringen). Aan de kostenkant zou 'het wegwerken van de inefficiënties van een grote groep' voldoende kostenvoordelen moeten opleveren, aldus Thijs. Hoeveel arbeidsplaatsen hierbij verloren zullen gaan, liet hij in het midden. Maar dat het verdienmodel van KBC geen zware organisatie met 15.000 werknemers in België en 47.000 wereldwijd kan dragen, is nu wel duidelijk. (PC)

Lees meer over:

Onze partners