Kapitaalbuffer Dexia-holding is aanzienlijk geslonken

09/11/11 om 15:32 - Bijgewerkt om 15:32

Bron: Trends

Na de verkoop van Dexia Bank België en de afwaardering van Grieks papier is de kapitaalbuffer van Dexia NV gedaald tot 2,25 miljard euro.

Kapitaalbuffer Dexia-holding is aanzienlijk geslonken

© belga

De beursgenoteerde groep Dexia heeft woensdag een trading update gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de holding in het derde kwartaal ruim 4 miljard euro verlies heeft geboekt op de verkoop van Dexia Bank België en een waardevermindering van 2,3 miljard euro op zijn portefeuille Grieks staatspapier. Voeg daarbij de 4,2 miljard euro verlies die Dexia in het tweede kwartaal slikte, en na negen maanden staan er voor 10,5 miljard euro verliescijfers op de rekening.

Uit de mededeling blijkt dat het eigen vermogen van de groep eind september nog maar 1,12 miljard euro bedroeg. Dexia heeft wel nog 1,13 miljard over van de provisie die het in mei 2011 aanlegde voor de versnelde uitvoering van zijn schuldafbouwprogramma. Dat brengt de totale kapitaalbuffer op circa 2,25 miljard euro.

De vraag is of die buffer zal volstaan. Dexia wil dit jaar nog zijn financieringsvehikel Dexia Municipal Agency verkopen. Verwacht wordt dat de bank daarop een minwaarde van zo'n 700 miljoen euro zal moeten boeken. Ook de verkoop van de Luxemburgse bankdochter Dexia BIL zou de groep met een bijkomend verlies opzadelen. CEO Pierre Mariani zei tijdens een conferencecall dat Dexia voorlopig geen behoefte heeft aan vers kapitaal. De groep hoopt mooie prijzen te krijgen voor haar Turkse dochter Denizbank en voor Dexia Asset Management. Dat zou de verliezen eventueel kunnen compenseren.

Als de Europese schuldencrisis echter verder escaleert en er geen oplossing komt voor het Italiaanse overheidspapier, kan Dexia echter een nieuwe kater oplopen. De holding zit nog op 10 miljard euro Italiaanse obligaties. Momenteel noteren die op de markt tegen een discount van bijna 20 procent. Als Dexia ooit zou gedwongen worden zijn Italiaanse papier voor 20 procent af te schrijven, dan is de kapitaalbuffer weg. Het risico dat de overheidsgaranties aangesproken worden is daarmee fors toegenomen.

Patrick Claerhout

Lees meer over:

Onze partners