'Kans dat je je baan verliest in de VS nooit eerder zo klein'

16/10/14 om 18:20 - Bijgewerkt om 18:35

De meeste Amerikanen beseffen het niet, maar de kans dat je je baan verliest - en een beroep moet doen op een werkloosheidsuitkering - was nooit kleiner dan vandaag. Procentueel gezien dan. Dat meldt The Wall Street Journal.

'Kans dat je je baan verliest in de VS nooit eerder zo klein'

© istock

Donderdagmorgen maakte het ministerie van Arbeid in de VS bekend dat de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering zijn gedaald tot 264.000. Dat is het kleinste aantal mensen dat een werkloosheidsaanvraag heeft ingediend sinds april 2000.

Bovendien is de Amerikaanse beroepsbevolking dankzij de bevolkingsgroei aanzienlijk toegenomen in vergelijking met 14 jaar geleden. Gecorrigeerd door het aantal werknemers dat op een werkloosheidsverzekering kan rekenen, staat het aantal werkloosheidsaanvragen vandaag op een bijzonder laag peil, zo blijkt.

Anders gesteld, als je de gegevens die teruggaan tot in de jaren 1970 in beschouwing neemt, is de kans op het krijgen van je ontslag - en het aanvragen van een werkloosheidsuitkering - nooit kleiner geweest dan nu.

Hoewel het officieel werkloosheidspercentage in de VS nog steeds bijna 6 procent bedraagt en de meeste werknemers de laatste jaren weinig loonsverhoging hebben gezien, blijft de kans op een ontslag verbluffend klein. In ieder geval kleiner dan toen de vastgoedzeepbel enkele jaren geleden uiteenspatte, en ook kleiner dan ten tijde van de internetzeepbel op het eind van de jaren 1990. Zelfs vergeleken met de periode van de zogenaamde 'Morning in America' uit het Reagan-tijdperk in de jaren 1980, is de kans op het krijgen van je ontslagbrief procentueel gezien geringer dan toen.

Toch blijkt er een discrepantie te bestaan tussen het lagere ontslagpercentage en de manier waarop Amerikanen zich vandaag schikken in hun baan. Volgens een peiling van consulent Gallup, die de besognes van werknemers sinds 1997 in kaart probeert te brengen, neemt de angst om ontslagen te worden van dag tot dag toe. Vandaag is 19 procent van de werknemers in de VS bang binnenkort zijn baan te verliezen. In 2007 was dat 14 procent. Ter verduidelijking: in de periode tussen 2000 en 2007 lag het aantal aanwervingen in de VS wel veel hoger dan vandaag. (WSJ/BO)

Lees meer over:

Onze partners