Jongerenwerkloosheid opnieuw fors gedaald in september

Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening © Belga

Het aantal jongeren dat zonder werk zit in België is in september verder gedaald in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dat is niet het geval voor de oudere werkzoekenden op de arbeidsmarkt. Het aantal 50-plussers dat geen baan vindt, neemt onverminderd toe, blijkt uit het maandrapport van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).

De werkloosheid bij Belgische jongeren – jonger dan 25 jaar – daalde in september met 13,7 procent tot 55.246 in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. In augustus was er bij de jongeren al een afname met 6,3 procent op jaarbasis.

Meer ouderen werkloos

Wat de leeftijdscategorieën betreft, woekerde de werkloosheid in september net als de maand ervoor stevig door bij de 50-plussers. In september van dit jaar registreerde de RVA 6.548 meer geregistreerde werkloze 50-plussers ( +5,2 procent) in vergelijking met september 2013. De toename valt volgens de RVA nog steeds ‘gedeeltelijk’ te verklaren door de verhoging van de leeftijdsgrens tot 60 jaar voor het verkrijgen van een vrijstelling van inschrijving als werkzoekende. Die maatregel trad begin 2013 in werking. In augustus klom het percentage werkloze 50-plussers al ruim 9 procent hoger.

In tegenstelling tot augustus neemt de werkloosheid bij de 25- tot 49-jarige in september af met 3,4 procent (-9.700 werklozen).

Belgische werkloosheidsgraad daalt met 2,5 procent

In totaal registreerde de RVA in september 464.098 werklozen in ons land. Dat zijn er 2,5 procent minder dan in september 2013. In alle drie de Belgische gewesten daalde het werkloosheidscijfer, maar in het Vlaams Gewest minder sterk (-0,7 procent) dan in het Waals Gewest (-3,3 procent) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (-4,4 procent).

Op die manier daalt de Belgische werkloosheidsgraad tot het peil van voor de zomervakantie, toen in juni 464.370 werklozen werden geregistreerd (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content