Johnny Thijs neemt ontslag als CEO bpost

© ImageGlobe

Johnny Thijs neemt ontslag als CEO van bpost. Hij stapt op uit onvrede omdat de regering Di Rupo zijn loon halveert terwijl iedereen het erover eens is dat hij goed werk levert.

Johnny Thijs blijft niet aan als gedelegeerd bestuurder bij bpost. Hij vraagt geen verlenging van zijn mandaat dat afloopt op 6 januari volgend jaar, zo maakte het bedrijf maandag bekend na afloop van een raad van bestuur. Zijn vertrek komt er na een opgelegde loonsvermindering door de federale regering.

De re­ge­ring Di Rupo besliste vorige week dat de top­man van bpost, net als zijn collega bij Belgacom, voort­aan nog maxi­mum 650.000 euro bruto per jaar mag ver­die­nen: 500.000 euro vast en maxi­maal 150.000 euro va­ri­a­bel. Dat is een pak minder dan de 1,1 miljoen die Thijs momenteel ontvangt.

De raad van bestuur van bpost was nochtans graag met Thijs doorgegaan aan dezelfde voorwaarden, maar die laatste gooit nu de handdoek in de ring. De raad van bestuur heeft hem wel gevraagd om aan te blijven tot er een vervanger is aangeduid, en Thijs heeft dat aanvaard, staat maandag in een persbericht.

Van een machtsvacuüm is dus geen sprake. De zoektocht naar een nieuwe CEO zal trouwens worden gevoerd door Thijs zelf en door voorzitster Martine Durez, die beiden verslag moeten uitbrengen aan het remuneratiecomité van bpost. De raad van bestuur van het bedrijf zal zijn favoriet vervolgens voorleggen aan de regering, die het voorstel kan aanvaarden of verwerpen.

Johnny Thijs leidde het Belgische postbedrijf al sinds 2002. Hij slaagde er daarbij in om van een logge overheidsinstelling, die zich geconfronteerd zag met dalende volumes, een winstgevende beursgenoteerde onderneming te maken.

Wie hem zal opvolgen is nog niet bekend. Dit weekend deed de naam van Sophie Dutordoir, pas afgetreden bij Electrabel, de ronde.

De handel in het aandeel van bpost werd bij aanvang van de raad van bestuur geschorst. Het noteerde op dat moment bijna 1 procent hoger, op 14,64 euro. Het is nu afwachten hoe beleggers zullen reageren op het vertrek van de topman. (Belga/EE)

Het aandeel van bpost koerste onmiddellijk bij het hervatten van de handel, om 13.45 uur, 0,4 procent lager. Het verlies diepte even later verder uit tot meer dan 1 procent. Eerder op de dag won het aandeel nog 0,9 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content