‘Jobstudenten pikken vaste jobs in’

© belga

Studentenarbeid zit in de lift. Bedrijven doen steeds meer een beroep op studenten in plaats van werknemers vast in dienst te nemen. Dat stelt het magazine Vacature vast.

Studentenarbeid zit in de lift. Bedrijven doen steeds meer een beroep op studenten in plaats van werknemers vast in dienst te nemen. Dat stelt het magazine Vacature vast.

Uit cijfers van het RSZ blijkt dat studentenarbeid in 2012 met 16 procent is toegenomen in vergelijking met een jaar eerder. Dat heeft te maken met de voorwaarden voor studentenarbeid, die in januari 2012 werden versoepeld. Daarbij werd de maximumgrens opgetrokken van 46 naar 50 toegestane dagen per jaar, kunnen studentenjobs voortaan ook buiten de schoolvakanties worden verricht, en moeten er minder sociale bijdragen worden betaald.

Net als het magazine Vacature stelde ook de socialistische vakbond ABVV – op basis van een eerste evaluatie door de Nationale Arbeidsraad (NAR) – vast dat de soepelere wetgeving ‘tot honderden jobs voor laaggeschoolden’ kost. Volgens Vacature en de socialistische bond vervangen Belgische bedrijven namelijk steeds meer vaste werknemers door goedkopere jobstudenten.

Eén op de zeven respondenten (van 226 bedrijven) zegt nieuwe aanwervingen deels op te vangen via jobstudenten. Studentenwerk steeg in België vorig jaar met 16 procent. In totaal waren er 450.000 studenten aan de slag, goed voor bijna 9 miljoen werkdagen.

“Een groot aantal jongeren werkt nu met een studentenovereenkomst, terwijl ze het jaar ervoor nog een gewone arbeidsovereenkomst hadden”, aldus het ABVV, die een dergelijke evolutie ‘heel verontrustend’ noemt. De toename van het aantal studentenovereenkomsten werd vooral in de horeca- en distributiesector vastgesteld.

Volgens de vakbond loopt de sociale zekerheid door het succes van studentenarbeid – en de verminderde sociale bijdragen – omgerekend zowat 7 miljoen euro mis.

In een reactie aan Vacature verklaarden minister van Werk Monica De Coninck en werkgeversfederatie Federgon de analyse van de NAR af te wachten vooraleer een oordeel te vellen.( Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content