Jan Cerfontaine: ‘Argenta is geen anomalie meer’

© belga
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

“Meer dan ooit heeft een familiebedrijf in de financiële sector een bestaansreden”, zegt Jan Cerfontaine, de bestuursvoorzitter van Argenta, in een interview in Trends.

De Antwerpse bank-verzekeraar Argenta volgt al jaren een eigenzinnig parcours. Het in 1956 opgerichte familiebedrijf groeide uit tot een van de meest succesvolle banken in Vlaanderen.

Bovendien werkte de instelling een traject in corporate governance (deugdelijk bestuur) uit dat als een voorbeeld kan gelden. Nadat Jan Cerfontaine in 2008 bestuursvoorzitter van de bank-verzekeraar werd, nam Jozef Lievens eind vorig jaar dezelfde functie op bij Investar, de holding van de familie Van Rompuy, die 85 procent van Argenta controleert.

Voor het eerst spreken beiden deze week in Trends over de beslissingen van de familie Van Rompuy om de voorzittersfunctie van hun belangrijkste investeringsproject (Argenta) én van hun familiale holding (Investar) toe te vertrouwen aan een extern, een niet-familielid. Ze verdedigen ook de positie van een familiebedrijf in een sector die gedomineerd wordt door financiële mastodonten.

“De voorbije jaren hebben aangetoond dat er geen twijfel kan bestaan over de bestaansreden en de waarde van een familiale instelling in de financiële sector”, zegt Jan Cerfontaine, de bestuursvoorzitter van Argenta. “Niet zo heel lang geleden werd Argenta nog beschouwd als een anomalie. Een familiebedrijf in de financiële sector? Wat moeten we daarmee? De toezichthouder was daar zeer expliciet in: ‘Kunnen we Argenta niet ergens onderbrengen?'”

Sinds de financiële crisis van 2008 is die perceptie totaal veranderd. Cerfontaine: “Al die grootbanken waarvan men dacht dat ze onbeperkte middelen hadden, bleken niet in staat de verliezen te absorberen en moesten door de overheid worden gered. Argenta, met zijn beperkingen eigen aan een familiaal vermogen, heeft de crisis goed doorstaan. Dat is hoofdzakelijk te danken aan de familiale waarden die het businessmodel schragen, en die voor 2008 als ouderwets en conservatief werden beschouwd.”

Het is wel zo dat een instelling uit de financiële sector niet kan worden geleid en bestuurd zoals een onderneming in een andere sector, beseft Cerfontaine: “Een financiële instelling als Argenta vraagt een enorme discipline inzake aansturing. Onze balans bestaat voor meer dan 90 procent uit deposito’s van klanten. Het is logisch dat de overheid daar mee over waakt. Maar met een sterke discipline, een gezond besturingskader en aandeelhouders die zich verantwoordelijk gedragen, kan Argenta zijn familiale achtergrond wel degelijk trouw blijven.”

Lees het volledige interview met Jan Cerfontaine (voorzitter Argenta) en Jozef Lievens (voorzitter Investar) deze week in Trends.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content