‘Jan Callewaert blijft Option financieren’

© belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

“Wij hebben een realistisch plan. Wij gaan dat volmaken. Ons doel is om break even te zijn in 2014,” zegt Option-CEO Frank Deschuytere vanuit de VS. Bij Option werken nog altijd 120 mensen. Voorzitter Jan Callewaert steunt ondertussen het bedrijf met een aandeelhouderslening, zegt Deschuytere. Option sloot 15% lager op 29 eurocent.

Tijdens een conferentiegesprek voor analisten weigerde Option-CEO Frank Deschuytere een cijfer te plakken op de maandelijkse ‘cash burn’ bij Option, het concrete maandelijkse verlies aan cash.

“Dat is een variabele die afhangt van de evolutie van onze verkoop. Wij hebben een realistisch plan. Dat gaan we volmaken. In 2014 zullen we cash-neutraal zijn,” verduidelijkt Deschuytere later in een telefoontje met Trends vanuit de VS. Hij belooft “de kosten in lijn te brengen met de omzet”. Hij bevestigt dat Jan Callewaert het bedrijf een aandeelhouderslening verstrekt. Andere ademruimte komt van akkoorden met de belangrijkste leveranciers, zei financieel directeur Christine Pollie.

M2M-verkoop nog geen hockeystick

In 2013 kwam slechts 20 procent van de omzet uit machine-tot-machine communicatie (M2M). Option leverde 16.000 CloudGate-toestellen, zei Deschuytere. Veertig procent van de 9,4 miljoen euro omzet kwam van oude producten zoals de draagbare XYFI persoonlijke hotspot of de Globesurfer3+ 3G-gateway. Nog eens bijna 40 procent kwam van de verkoop van gsm-modules. Op de oude producten maakte Option nog een mooie bedrijfswinst, maar op de modules een fors bedrijfsverlies, telkens vóór de bijna 10,9 miljoen euro aan kosten die niet aan een specifiek segment konden worden toegewezen. Ook de 1,9 miljoen euro omzet in M2M is operationeel verlieslatend.

De groei wenkt in de VS en in Latijns-Amerika, waar Option aast op bestellingen voor het monitoren van transformatoren. Dan volgen Europa en Japan, wat mogelijk snel zal aantrekken. Probleem zijn de lange verkoopcycli voor dit soort bedrijfskritisch materiaal – “tussen 8 en 18 maanden”, zegt Deschuytere. Wie orders wint, kan er daarna wel op rekenen om jarenlang te mogen blijven leveren en support te verlenen.

De belangrijkste toepassingsgebieden liggen bij de elektriciteitsmaatschappijen, in de VS vooral voor het sturen van het verbruik. Verder zijn er telematica en voertuigentracking, monitoring van sensors en een beperkte afzet in financiële transactiebeveiliging.

Concurrent met diepe zakken

Volgens Deschuytere heeft Option nu een 40-tal partners voor zijn CloudGate M2M gateway op alle niveaus van het ecosysteem: operatoren, leveranciers van dienstenplatformen, systeemintegratoren met vertikale toepassingen en distributeurs. “In landen als de VS en Japan hebben de spelers hun rollen al bepaald. In Europa zoeken de operatoren nog een model. Dit is een heel dynamische sector die naar volwassenheid evolueert. Option heeft daar een unieke kans,” stelt Deschuytere vanuit de VS.

Sierra Wireless, de belangrijkste rechtstreekse concurrent van Option, boekte in 2013 een 11% hogere omzet van omgerekend 317 miljoen euro en een bedrijfsverlies van 13 miljoen euro. Sierra eindigde het jaar met 129 miljoen euro aan liquide middelen.

Jan Callewaert bevestigt steun

Jaarrekeningen zijn een momentopname op het einde van het boekjaar. Maar Jan Callewaert bevestigt via zijn woordvoerder dat 500.000 van de 507.000 euro aan leningen onder ‘overige financiële schulden’ op de balans 2013 van Option van hem afkomstig zijn.

Vorig jaar stond er maar 14.000 euro op die post. Of voorzitter Callewaert daarna nog meer geld aan Option heeft geleend is niet bekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content